maandag, november 16, 2009

Diamanthandel doet Zimbabwe in de ban

NEW YORK - Het grootste internationale netwerk van diamanthandelaren RapNet heeft de handel in diamanten uit Zimbabwe verboden. Dit vanwege ernstige mensenrechtenschendingen in de diamantvelden in Marange in oostelijk Zimbabwe.
Dat meldde The Zimbabwean zondag. Een onderzoeksmissie van het Kimberley Process (KP), de internationale bloeddiamanten-waakhond, constateerde in juli dat de Zimbabwaanse veiligheidsdiensten zich in Marange schuldig maakten aan grove mensenrechtenschendingen.
Burgers, onder wie kinderen, werden als dwangarbeiders ingezet om de diamanten op te graven.
De missie adviseerde Zimbabwe minimaal zes maanden te schorsen van de werelddiamantmarkt, maar daar is de plenaire raad van het KP vorige week niet in meegegaan. Zimbabwe kreeg in plaats daarvan tot medio 2010 de tijd om de zaken op orde te maken.
De internationale diamanthandel doet nu wat het Kimberley Process niet voor elkaar kreeg, en doet Zimbabwaanse bloeddiamanten in de ban.
Op de ledensite van RapNet staan dagelijks zo'n 525.000 verhandelbare diamanten met een waarde van meer dan 4 miljard dollar (2,68 miljard euro). Leden moeten nu alle Zimbabwaanse diamanten van hun lijst halen.
Wie ze toch aanbiedt, krijgt geen toegang meer tot de diensten van moederbedrijf Rapaport Group. Dit is belangrijk omdat deze groep de indexen samenstelt waarop de diamantprijzen worden gebaseerd.
(Bron)

Geen opmerkingen: