donderdag, november 19, 2009

Lichter werk na zwaar beroep niet mogelijk'

UTRECHT - Werkgevers denken dat er weinig mogelijkheden zijn om werknemers met een zwaar beroep na dertig jaar lichter werk te laten doen.
Dat concludeert TNS NIPO in een onderzoek in opdracht van vakbond FNV Bondgenoten. In een online-vragenlijst beantwoordden werkgevers de vraag of zij bereid zijn mee te werken aan de plannen van het kabinet om de zware beroepen te ontzien bij de verhoging van de AOW-leeftijd.
De 591 ondervraagden uit de bouw, transport, industrie en zorgsector achten de kans klein dat bijvoorbeeld een kraanmachinist of verpleegkundige in een lichtere functie aan de slag kan gaan.
Lichter werk binnen het eigen bedrijf is niet mogelijk, denkt 84 procent. Ook verwacht 86 procent dat dit buiten het bedrijf niet zal lukken.
''De uitkomst is niet nieuw, maar wordt nu wel bevestigd door de werkgevers. We zien hier echt een kans om met de werkgevers samen op te trekken en vragen hun om onze acties te steunen'', aldus voorzitter Henk van der Kolk.
De FNV wil dat de pensioenleeftijd niet wordt verhoogd tot de problemen rondom zware beroepen zijn opgelost. Zaterdag 21 november voert de vakbond in Rotterdam, Assen, Deventer en Eindhoven actie tegen de verhoging van de AOW-leeftijd.
Een woordvoerster van minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) stelt dat ook niet voor niets een invoertermijn van tien jaar is gekozen.
Het kabinet wil vanaf 2020 de AOW-leeftijd verhogen van 65 naar 66 jaar en in 2025 naar 67 jaar. Voor die tijd moeten werkgevers meer bewust worden gemaakt dat ze steeds meer met ouder personeel te maken krijgen.
Daarbij noemt de woordvoerster de verplichting voor werkgevers om na dertig jaar zwaar werk een andere functie aan te bieden ''een sluitstuk''.
Het kabinet wil dat werkgevers tijdig nadenken over de inzetbaarheid van hun personeel. Zo moeten de komende jaren worden benut om de arbeidsomstandigheden te verbeteren, zodat mensen het werk langer volhouden.
Ook moeten werknemers makkelijker kunnen wisselen van functie, bijvoorbeeld met behulp van scholing, om te voorkomen dat ze opgebrand raken voor hun pensioen.
(Bron)

Geen opmerkingen: