zondag, mei 01, 2011

Overheid wil ook werklozen bij aanbestedingen

DEN HAAG - Het Rijk wil bij het inkopen van diensten, zoals in de schoonmaak, catering en bouwprojecten, dat ook werklozen en gehandicapten worden ingezet die anders moeilijk aan de slag komen.
Vanaf 1 juli dit jaar wordt dit een voorwaarde die de rijksoverheid in het contract opneemt bij de aanbesteding van opdrachten met een waarde van boven de 250.000 euro.
Dit heeft het kabinet vrijdag besloten in de ministerraad op voorstel van minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken).
De bewindspersonen hopen op deze manier meer werk(ervarings)plekken te creëren voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.
Er wordt naar gestreefd dat 5 procent van het werk bij de aanbestedingen straks wordt gedaan door mensen, die moeilijk aan de bak komen. De komende twee jaar wordt de uitvoering van de plannen verder ontwikkeld.
Mede op initiatief van het CDA en de PvdA in de Tweede Kamer zijn de afgelopen tijd al initiatieven genomen om uit te proberen of bij aanbestedingen gevraagd kan worden dat daarbij bijvoorbeeld ook gehandicapten met een Wajong-uitkering en werkloze jongeren zonder werkervaring of goede opleiding worden ingezet.
Gemeenten hebben al meer ervaring met het inzetten van mensen uit de bijstand en sociale werkplaatsen bij het uitbesteden van werk.
Uit onderzoek van TNO blijkt nu dat hierdoor daadwerkelijk mensen een kans krijgen om aan de slag te komen of werkervaring op te doen, die ze misschien anders niet hadden gekregen.
Bovendien blijkt het niet zo te zijn dat de overheid duurder uit is of dat de kwaliteit van het werk achteruitgaat als van uitvoerders wordt geëist dat ze ook mensen inzetten met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.
(Bron)

Geen opmerkingen: