woensdag, augustus 21, 2002

NOS-TT 110 wo 21 aug

Donner sluit dwangvoeding niet uit

DEN HAAG Minister Donner sluit niet uit dat Volkert van der G. dwangvoeding krijgt toegediend om te voorkomen dat hij overlijdt. Hij vindt het echter nog voorbarig daar nu al over te beslissen.
Een Kamermeerderheid vindt dat v/d G. dwangmatig gevoed moet kunnen worden.
Donner (Justitie) ziet geen juridische belemmeringen om tot dwangvoeding over te gaan. Van der G. eet al 41 dagen niet uit protest tegen de leefomstandigheden in zijn cel. Hij drinkt wel vruchtensap.
Volkert van der G., de verdachte van de moord op Pim Fortuyn, heeft laten weten dat hij geen sondevoeding toegediend wil krijgen als hij in coma raakt.

"Geen juridische belemmeringen"?? Dat moet meneer Donner dan maar eens uitleggen. Ik dacht dat we hier nog altijd zelfbeschikkingsrecht hebben. Op een merkwaardige manier, dat wel, maar toch. Je mag officieel geloof ik geen actieve euthanasie toepassen, maar je mag wel besluiten tot het stopzetten van levensverlengende handelingen. En blijkbaar mag je hier geen doodstraf opleggen, maar wel éen 'levensstraf', een dwingen tot in leven blijven. Misschien zou het toch makkelijker zijn om eens te testen wat er gebeurt als die camera in de cel uitgaat.

Geen opmerkingen: