dinsdag, augustus 20, 2002

Treinwagon lekt gevaarlijke stof in Amersfoort

AMERSFOORT - Van en naar Amersfoort rijden sinds dinsdagochtend 11.00 uur geen treinen wegens een lekkende goederenwagon waarin een brandbare en giftige stof zit. Het gebied rond het station is afgesloten voor het verkeer en diverse kantoren zijn ontruimd. Dat geldt ook voor een deel van de wijk Soesterkwartier, dat aan het station grenst.
In gebieden buiten de directe omgeving van het station zijn bewoners door middel van geluidswagens opgeroepen ramen en deuren gesloten te houden. Het treinverkeer van en naar de stad is op last van de brandweer stilgelegd. De perrons op het station zijn ontruimd. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.
De ketelwagen staat op het emplacement van station Amersfoort. De wagon is getroffen door een steigerpijp, die van een in aanbouw zijnd pand was gevallen, zei een woordvoerder van de politie.
De ketelwagen bevat volgens vervoerbedrijf Railion de stof acrylnitril, een zeer brandgevaarlijke kleurloze tot lichtgele vloeistof met stekende geur die bij verdamping gevaarlijk voor de gezondheid kan zijn. De stof, die irriterend werkt op de ogen, de huid en de ademhalingsorganen, kan leiden tot toevallen en coma als deze inwerkt op het centraal zenuwstelsel.
De Nederlandse Spoorwegen hebben bussen besteld om treinreizigers verder te vervoeren. Maar tot dusver is er nog geen bus vanaf het station vertrokken, omdat Amersfoort tot nader order onbereikbaar is per openbaar vervoer.
Volgens de Railverkeersleiding is het tot in de loop van de middag onmogelijk om met de trein te reizen van de Randstad naar het noorden van het land, en in omgekeerde richting. Dat komt volgens de woordvoerder vooral door de problemen en stremming bij station Amersfoort.
Bovendien kampen de NS met logistieke problemen door eerdere storingen op verscheidene trajecten in het land. Die ontstonden door blikseminslagen en een aanrijding.
(Bron)

Geen opmerkingen: