donderdag, september 30, 2004

Drugsdeal aanleiding tot schietpartij in Enschede

ENSCHEDE - De man die er van verdacht wordt donderdagmiddag in Enschede twee agenten te hebben neergeschoten, komt uit Duitsland. Het gaat om een 45-jarige man die op de plek van het misdrijf betrokken was bij een drugsdeal. Dit heeft de politie Twente donderdagavond tijdens een persconferentie bekendgemaakt. Het is niet bekend uit welke plaats de Duitser komt.
De twee agenten zijn rond drie uur neergeschoten. Een van hen is in het ziekenhuis overleden, de ander verkeert in zorgwekkende toestand, aldus de politie.
De eerste agent werd neergeschoten aan de Noorderhagen. De man bleek in de borst te zijn geraakt. Andere agenten achtervolgden de schutter. Zij achterhaalden de verdachte op de Blijdensteinlaan. Daar schoot de man opnieuw op een van de politiemensen, die daarbij in het hoofd werd geraakt.
De straat waar de eerste schietpartij plaatsvond, ligt in een normale buurt, aldus Marcella Vrolijk (21) en Niek ter Bille (23), die de schoten hebben gehoord. De politie heeft de Irenepromenade met tien winkels, waar de eerste agent werd neergeschoten, afgezet. Ook de bewoners kunnen niet langs de versperring. De politie is bezig met een sporenonderzoek.
De tweede schietpartij zou volgens een ooggetuige hebben plaatsgehad op het schoolplein van de school Het Zeggelt aan de Blijdensteinlaan. Daar zouden op dat moment ongeveer honderd kinderen aanwezig zijn geweest.
Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) sprak donderdag zijn afschuw uit over de dood van de politieman. "Hier past alleen zwijgen." De bewindsman constateert de afgelopen jaren een "schrikbarende" toename van het geweld tegen overheidsdienaren, zoals politieagenten, brandweerlieden en baliepersoneel.
Daar moet iets tegen gebeuren, vindt hij. In de eerste plaats denkt de bewindsman aan een toename van de weerbaarheid. "We moeten het publiek erop wijzen dat dit gedrag niet kan."
Aan de politie ligt het niet, meent Remkes. "Die is goed toegerust, maar het risico nul bestaat natuurlijk niet."
(Bron)

Geen opmerkingen: