zaterdag, oktober 02, 2004

'Meer dan 200.000 demonstranten in Amsterdam'

AMSTERDAM - Meer dan 200.000 mensen hebben in Amsterdam tegen het kabinetsbeleid geprotesteerd. Dat schat de vakcentrale FNV, die het protest samen met het CNV, de MHP en Platform Keer het Tij heeft georganiseerd. De politie noemt het aantal van 200.000 niet ondenkbaar maar noemt het te moeilijk om met een schatting te komen.
Volgens een woordvoerster van de FNV konden er geen mensen meer bij op het Museumplein en stonden de straten tussen het Centraal Station en het plein helemaal vol. De trams naar het Museumplein liepen vast in de menigte.
De politie riep mensen op het plein op plaats te maken voor nieuwe actievoerders. Op elektronische informatieborden langs de route van de Dam naar het Museumplein waarschuwde zij demonstranten om voor hun eigen veiligheid niet naar het plein te komen wegens de drukte.
CNV-voorzitter D. Terpstra is onder de indruk van de drukte. "Hier word je stil van. Nederland wil een ander beleid."
Op de Dam en via een videoscherm op het Museumplein riepen leiders van de oppostiepartijen burgers op te blijven staken. Eerdere acties in bijvoorbeeld Rotterdam hebben succes gehad gezien de verzachtingen van de bezuinigingen waartoe het kabinet woensdag besloot, zeiden zij.
"De coalitie is al gaan schuiven onder de vorige demonstraties. Maar dat was een minime stap", aldus PvdA-leider Bos. Hij verwacht verdere versoepelingen als de bonden de druk op de ketel houden.
"De coalitie knijpt 'm. Daarom hebben ze voor ongeveer een miljard euro geschoven", zei SP-leider Marijnissen. Ook volgens hem zijn de verzachtingen waartoe het kabinet woensdag besloot volstrekt onvoldoende en zullen mensen blijven actievoeren.
(Bron)

Geen opmerkingen: