maandag, september 06, 2004

'Sekse-verschil bij beslissingen op werk'

Vrouwen zijn bij besluitvorming op hun werk minder in het machtscentrum betrokken dan hun mannelijke collega's, ook als zij een gelijke functie hebben en gelijk gekwalificeerd zijn. De autoriteit van vrouwen is vooral minder groot als de beslissingen gepaard gaan met risico's. Dat concludeert onderzoekster Renée van der Hulst van de Rijksuniversiteit Groningen in een onderzoek waarop zij binnenkort hoopt te promoveren.
Vrouwen hebben daarmee volgens Van der Hulst minder recht om fouten te maken dan mannen. De wetenschapper ging na in hoeverre sociale netwerken van vrouwen de oorzaak kunnen zijn van dit sekse-verschil in autoriteit. Ze constateert dat vrouwen minder vaak contacten hebben met het hoger management en vaker als spil fungeren tussen verschillende groepen. Mogelijk wordt hiermee een tekort aan 'sociale integratie' van vrouwen op het werk weergegeven.
Volgens Van der Hulst zijn vrouwen in hun loopbaan in grote mate afhankelijk van invloeden die buiten hun kwaliteiten liggen. Daarmee wordt de suggestie gewekt dat vrouwen 'nog steeds kampen met stereotype verwachtingspatronen', die een negatieve rol spelen in hun carrière.
(Bron)

Geen opmerkingen: