Rechter verbiedt downloadsite The Pirate Bay
AMSTERDAM - De Zweedse downloadsite The Pirate Bay moet zijn website binnen tien dagen ontoegankelijk maken voor internetgebruikers in Nederland.
Dat heeft de voorzieningenrechter bij de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald in een kort geding dat de auteursrechtenorganisatie Brein tegen de beheerders van de site had aangespannen.
Voor iedere dag dat de gedaagden niet aan het vonnis voldoen moeten zij een dwangsom van 30.000 euro betalen tot een maximum van 3 miljoen euro.
De stichting Brein, die strijdt tegen internetpiraterij, had een verbod voor The Pirate Bay in Nederland gevraagd omdat de site '' op grote schaal inbreuk op auteursrechten maakt''.
Miljoenen internetgebruikers kunnen via de downloadsite gratis illegale film- en muziekbestanden uitwisselen. Met deze activiteiten verdienen de eigenaren volgens de advocaten van Brein bovendien ''grof geld''.
De gedaagden kwamen vorige week tijdens de behandeling van de zaak niet bij de rechtszitting opdagen. Ook hadden zij geen advocaten gestuurd om zich te verdedigen tegen de aanklachten.
Wel hadden zij nog een brief gestuurd aan de rechtbank, waarin ze stelden dat ze niet van de zitting wisten.
Volgens de rechter zijn de Pirate Bay-mensen echter voldoende opgeroepen, onder meer per aangetekende post, en zelfs via moderne communicatiekanalen als e-mail, Twitter en Facebook.
De voorzieningenrechter oordeelde dat het geƫiste verbod voor de piratensite dan ook 'niet onrechtmatig of ongegrond' is.
De stichting Brein is zeer tevreden met het vonnis. ''Wij juichen toe dat de rechter de site in Nederland verbiedt, die is immers overduidelijk illegaal'', zei Brein-directeur Tim Kuik in een reactie. ''Het is goed dat de rechter erkent dat er van inbreuk op auteursrecht en naburige rechten sprake is. Het is een duidelijk verhaal: wat illegaal is, is verboden, wie het ook doet.''
In april dit jaar veroordeelde een Zweedse rechtbank de mensen achter The Pirate Bay in een strafzaak al tot gevangenisstraffen van een jaar en geldboetes wegens schendingen van auteursrechten.
De beheerders tekenden hoger beroep aan tegen het vonnis en de Pirate Bay bleef gewoon in de lucht. Ook in andere landen lopen nog rechtszaken tegen de omstreden downloadsite.
(Bron)
Gratis bestanden uitwisselen en daar grof geld aan verdienen? Je benadeelt de rechthebbenden, maar waar wordt dat geld verdiend dan?
2 opmerkingen:
Het bizarre is dat er alleen maar torrents op de Pirate bay staan, tenminste zo begrijp ik het altijd. En die staan over het hele internet op sites. Het lijkt mij meer een verhaal dat men het niet helemaal begrijpt allemaal.
Ze bieden zelf niks aan nee, alleen de mogelijkheid om te donw- en uploaden.
Een reactie posten