maandag, augustus 24, 2009

Pechtold wil andere indeling Tweede Kamer

AMSTERDAM - De indeling van de Tweede Kamer moet op de schop. De huidige architectuur nodigt niet uit tot een stevig debat, zei D66-Kamerlid Alexander Pechtold in het televisieprogramma Zomergasten.
Doordat de zetels in een waaierstructuur zijn geplaatst zitten de partijen niet recht tegenover elkaar, maar eerder zij aan zij.
Volgens Pechtold verslapt dat het debat en moet Nederland een voorbeeld nemen aan de indeling van het Engelse parlement, waar de zetels van Labour en de Conservatives recht tegenover elkaar staan, klaar voor een frontale aanval.
Mede-oprichter van D66 Hans van Mierlo zei volgens Pechtold ooit dat in de oude zaal 'de geur van wilde beesten hing'. "Ik ruik die geur nu niet."
De huidige indeling is volgens de D66-leider gekozen omdat de debatten zo voor de camera's makkelijker in beeld te brengen zijn.
(Bron)

Dus hij denkt dat de debatten feller zouden worden als men tegenover elkaar zit. Kennelijk is dat niet inhoudelijk bepaald - en dan zou een uiterlijke verandering de inhoud veranderen?
En hoe zou hij het indelen? We hebben hier iets meer partijen dan in het Lagerhuis. Wie komt er links, wie komt er rechts? En wat te doen met de middenfiguren?

Geen opmerkingen: