dinsdag, juli 06, 2010

Negen aanhoudingen wegens fraude tuinders

DEN HAAG - De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) heeft maandag negen personen aangehouden wegens witwassen, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie.
De aanhoudingen gebeurden in een onderzoek naar een groep tuinders in Noord-Brabant en Limburg.
Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de tuinders ervan dat zij tientallen miljoenen euro's hebben witgewassen door het gebruik van een schijnconstructie.
De SIOD pakte de negen op onder leiding van het Functioneel Parket, liet een woordvoerster van het OM maandagavond weten.
De tuinders zijn grote leveranciers van onder meer aardbeien, frambozen, asperges en champignons. Zij verkopen de oogst op papier aan een buitenlands rechtspersoon, die vervolgens Poolse arbeiders inhuurt om de gewassen binnen te halen.
Daarna wordt de oogst via Nederlandse veilingen geveild en aan de afnemers geleverd. Deze constructie stelde de tuinders vermoedelijk in staat de resultaten buiten de Nederlandse administratie te boeken en zo uit het zicht van de fiscus te houden.
Het OM noemt de hoofdverdachte een bemiddelaar. Deze man is geen tuinder. Waarschijnlijk levert hij de tuinders goedkope arbeiders uit Polen.
De opsporingsteams met in totaal 225 ambtenaren deden maandag doorzoekingen in woningen en bedrijfspanden in Beek, Veghel, Aarle-Rixtel, Lierop, Hernen, Milheeze, Nuenen, Kelpen-Oler, Donkerbroek, Mierlo, Someren, Ridderkerk, Mariaheide en Barendrecht.
Zij hebben administratie, computers, auto's en een vliegtuig in beslag genomen. Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie heeft beslag gelegd op diverse panden en bankrekeningen van verdachten.
Ook in Polen, Cyprus, Luxemburg, Belgiƫ, Denemarken, Frankrijk en Zwitserland is onderzoek gaande. Daar zijn geen aanhoudingen verricht, wel zijn stukken gevorderd en zijn gelden in beslag genomen.
De SIOD ging tot actie over op basis van informatie van de Belastingdienst. De fiscus liet weten dat Nederlandse tuinders gebruik maakten van auto's met een Luxemburgs kenteken.
(Bron)

Geen opmerkingen: