maandag, februari 28, 2011

'Onveilige poolexpeditie tragisch mislukt'

WELLINGTON - Bij een tragisch mislukte expeditie naar de Zuidpool met een Noors jacht, lijkt het alsof alle veiligheidsvoorschriften die voor het Zuidpoolgebied gelden, zijn overtreden.
Dit heeft de chef van de Nieuw-Zeelandse missie voor Antarctica, Lou Sanson, maandag gezegd. De autoriteiten in Nieuw-Zeeland rekenen er niet meer op dat de drie vermiste bemanningsleden van het jacht nog in leven zijn.
Het 14 meter lange stalen schip, de Beserk, had afgelopen dinsdag in de Rosszee een noodsignaal uitgestuurd, tijdens hoge golven en 40 graden vorst. Het was zonder overleg met de autoriteiten op Antarctica afgekoerst en bereikte dat 11 februari.
Kort voor de boot verdween, werden twee Noren op het ijs afgezet. Zij wilden in de voetsporen treden van de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen die in december 1911 als eerste mens de Zuidpool bereikte.
De twee Noren hebben hun tocht afgebroken en zijn met bevriezingsverschijnselen aangekomen op een Nieuw-Zeelands steunpunt op de Zuidpool, de basis Scott. Ze zijn maandag overgebracht naar Christchurch, de Nieuw-Zeelandse stad die afgelopen dinsdag werd getroffen door een zware aardbeving.
Volgens de Noorse autoriteiten heeft de expeditie geen toestemming gevraagd om op expeditie te gaan. Deze was door de autoriteiten ook nooit afgegeven, mede omdat er geen verzekering was afgesloten voor een eventuele zoek- en reddingsactie. Volgens een van de twee overlevenden is Antarctica niemandsland en was toestemming dus niet nodig.
De drie mannen en het schip blijven vooralsnog vermist. Een schip van de tegen walsvisvangst strijdende organisatie Sea Shepherd, de in Nederland geregistreerde Steve Irwin, heeft een lege, beschadigde reddingsboot aangetroffen die van de Berserk afkomstig is.
(Bron)

Geen opmerkingen: