dinsdag, januari 15, 2002

NOS-TT 641 di 15 jan

Bobsleëer Arend Glas is ernstig in opspraak geraakt door een boek van de antifascistische onderzoeksgroep Kafka.
Volgens Kafka had Glas in het verleden banden met CP'86, een inmiddels verboden extreem-rechtse partij.
Glas' naam komt voor op de ledenlijst van CP'86 uit 1993. Nadat het bestuur in 1995 was veroordeeld wegens bevordering van rassenhaat en discriminatie werd de partij in '98 verboden. Gezien zijn lage lidmaatschapsnummer veronderstelt Kafka dat Glas al langer lid was van CP'86.
NOC*NSF onderzoekt of de informatie in het boek klopt en of dit gevolgen heeft voor de uitzending van Glas naar de Olympische Spelen in Salt Lake City.
Glas, die in de WB-stand de achtste plaats bezet, moet komend weekeinde bij de EK in Cortina d'Ampezzo bij de beste 15 van de geschoonde ranglijst staan om zich voor de Spelen te kwalificeren. Mocht Glas, als hij aan alle voorwaarden heeft voldaan, niet door NOC*NSF worden afgevaardigd, dan zal dat besluit door het IOC worden getoetst aan het Olympic Charter.
Dit olympische handvest gaat niet in op persoonlijke gedachten en sympathieën van olympische deelnemers. Atleten mogen echter niet disciplinair gestraft zijn wegens religieuze, politieke of raciale discriminatie. Glas is nooit veroordeeld voor dit soort zaken.
In Cortina toonde Glas zich totaal verbijsterd door de beschuldigingen.
"Vanuit algemene politieke interesse en jeugdige nieuwsgierigheid heb ik in het verre verleden contact gehad met onder andere groeperingen met extreem-rechtse denkbeelden. Dit is een groot aantal jaren geleden en het was voor mij van geen enkele betekenis", liet de bobber in een schriftelijke verklaring weten.
"Ik ben niet actief geweest hierin, heb geen enkele sympathie voor dergelijke denkbeelden en neem, voor zover nodig, daar uitdrukkelijk afstand van", aldus Glas. Hij kwam met zijn verklaring na een langdurig gesprek met Joop Alberda, de technisch directeur van NOC*NSF.

Ik kan dat niet echt 'algemene' politieke interesse noemen. En hij had natuurlijk kunnen weten dat dit feit ooit tevoorschijn zou komen.
Dit verhaal suggereert dat hij vroeg lid is geworden en dat in '93 nog was.
Denkbeelden kunnen natuurlijk veranderen in de loop der tijd. In het verre verleden geloofde ik heilig in Sinterklaas.
Ik veronderstel dat deze muis nog wel een staartje zal krijgen.

Geen opmerkingen: