zondag, april 22, 2007

Duizend fouten arts-assistenten door slechte begeleiding

AMSTERDAM - Artsen in opleiding maken jaarlijks zeker duizend medische fouten met soms verstrekkende gevolgen voor de patiënt. Dat schrijft De Telegraaf zondag op basis een studie van de Groningse psycholoog Jelle Prins, waar tv-programma Zembla zondagavond over uitzendt.
Meer dan de helft (54 procent) van de betreffende groep erkent jaarlijks één of meer schadelijke inschattingsfouten te maken.
Zembla onderzocht in 'Onderzoeken op de patiënt' de werkdruk en de positie van de arts-assistent, waar er in Nederland zo'n vijfduizend van zijn. De werksfeer in ziekenhuizen zou bijdragen aan de gemaakte fouten. Net afgestudeerden zouden aarzelen om specialisten te bellen als ze er zelf niet uitkomen. Bellen zou worden gezien als een gebrek aan kennis.
Ook zou meespelen dat degene die ze moeten bellen hen vaak beoordelen. Uit angst voor een negatieve beoordeling, tegen de context van relatief weinig opleidingsplaatsen, zien ze af van hulp inroepen. "Het klimaat is er een waarbij je erg bang gemaakt wordt, gedreigd en uitgekafferd", zegt een van hen in Zembla.
Volgens Prins zijn veel fouten te voorkomen. De missers zouden het gevolg zijn van te lange werkdagen, een hoge arbeidsdruk en te grote verantwoordelijkheid voor de assistenten. Ook hun begeleiding zou tekort schieten. De uitzending van Zembla is zondagavond.
De voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten, professor P. Vierhout, is geschokt door de uitkomst van het onderzoek. "Dit mag niet voorkomen. Die manier van werken ken ik niet." Hij gaat hierover een brief schrijven aan alle wetenschappelijke verenigingen en medisch specialisten van Nederland.
Het onderzoek van Prins is het eerste in Nederland naar aantallen medische fouten van arts-assistenten en volgens de onderzoeker het omvangrijkste ter wereld. "Het zijn vermijdbare fouten", aldus Prins. "Die fouten komen door een opleidingsklimaat dat onveilig is, waarin je even niet meer je opleider of supervisor belt om mee te kijken, waarin je door zoveel diensten achter elkaar extreem vermoeid bent en daardoor fouten gaat maken."
Uit eerder onderzoek van Prins is gebleken dat een op de vijf arts-assistenten wordt getroffen door een burn-out en dat 40 procent oververmoeid zijn werk doet. De andragoog Prins denkt eind dit jaar op het onderzoek te promoveren.
(Bron)

Als je enig zicht hebt op het klimaat waarin gewerkt wordt, kan dit geen nieuws zijn :-(

Geen opmerkingen: