zaterdag, april 28, 2007

Megaclaim tegen uitkeringsinstanties

AMSTERDAM - Advocaat Peter Kuijper gaat een schadevergoeding eisen van overheidsinstanties die de afgelopen jaren onaangekondigde huisbezoeken hebben afgelegd bij uitkeringsgerechtigden. Hij doet dat namens personen met bijvoorbeeld een bijstands- of AOW-uitkering die met zo'n bezoek te maken hebben gehad.
De advocaat zei vrijdag de gemeente Amsterdam, de Staat, de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en het uitkeringsinstituut UWV voor de rechter te willen dagen. Hij stelde nu circa vijftig mensen te vertegenwoordigen en gaat de schadeclaim waarschijnlijk indienen bij de rechtbank in Den Haag. Aanleiding voor de claim is de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep van begin april in een aantal zaken die mede door Kuijper waren aangespannen.
Het hoogste rechtscollege in de sociale zekerheid bepaalde dat huisbezoeken een noodzakelijk controle-instrument kunnen zijn. Wel moet rekening worden gehouden met de persoonlijke levenssfeer van de uitkeringsontvanger. Zo moet vooraf toestemming worden gevraagd om de woning binnen te treden. Ook moet worden verteld dat weigeren geen directe gevolgen heeft voor de uitkering. Dat wordt alleen anders als er duidelijke aanwijzingen zijn van fraude.
Amsterdam liet weten geen reactie te kunnen geven, omdat de gemeente nog wacht op een uitspraak in een zaak over huisbezoeken.
Het UWV is verbaasd over de claim van Kuijper, omdat het uitkeringsinstituut tot nu toe niet is betrokken bij de verschillende rechtszaken over huisbezoeken die lopen. "Wij vragen bij huisbezoeken ook altijd om toestemming vooraf", aldus een woordvoerster.
De SVB moest door een uitspraak van de rechter in Den Haag vorige maand de huisbezoeken aan onverdachte AOW'ers stoppen. Ook de SVB is verbaasd over de claim. De instelling heeft namelijk juist om herziening van het verbod gevraagd op basis van de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep, waar de advocaat nu zijn claim op baseert. "Volgens de raad zijn huisbezoeken gewoon toegestaan als netjes om toestemming wordt gevraagd en dan doen wij altijd", aldus een woordvoerster.
Staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) heeft de claim volgens zijn woordvoerder nog niet gezien en wil zolang niet reageren. De bewindsman heeft overigens wel al aangekondigd de wet te zullen aanpassen als huisbezoeken onmogelijk worden gemaakt door gerechtelijke uitspraken, omdat het zou gaan om een noodzakelijk controle-instrument. Hij heeft hiervoor de steun van de Tweede Kamer.
(Bron)

Geen opmerkingen: