vrijdag, april 06, 2007

Industrie moet zoutpot wegzetten

WAGENINGEN - De levensmiddelenindustrie is druk op zoek naar vervangers voor zout in voedingsmiddelen. Dat is nodig omdat mensen veel te veel zout eten. Ongeveer 80 procent van dat zout krijgen ze ongemerkt binnen via voedingsmiddelen als vleeswaren, brood en kaas.
Dat heeft Frans Kok, hoogleraar Voeding en Gezondheid van de Wageningen Universiteit, vrijdag gezegd. Kok is nauw betrokken geweest bij het opstellen van de nieuwe richtlijnen Goede Voeding.
Volgens hem overlijden jaarlijks duizenden mensen aan hart- en herseninfarcten die veroorzaakt zijn door te grote zoutconsumptie. Het menselijk lichaam heeft per dag 1 tot 2 gram zout nodig.
Gemiddeld krijgen mensen echter zo'n 11 gram per dag binnen. Die hoeveelheid moet volgens Kok drastisch dalen, minimaal naar minder dan 6 gram per dag. "In het beperken van zoutgebruik is een enorme gezondheidswinst te behalen", stelt de hoogleraar.
Probleem voor de industrie is dat zout een zeer belangrijke smaakmaker is. In veel snacks, diepvriespizza's en kant-en-klaarmaaltijden is zout zelfs bepalend voor de smaakbeleving.
De meeste fabrikanten willen het zoutgebruik daarom geleidelijk afbouwen. Ook lopen er onderzoeken naar het gebruik van een ander type zout en het toevoegen van meer kruiden in producten.
"En gelukkig zijn in zout geconserveerde groenten zoals zoute snijbonen onderhand echt verdwenen", aldus Kok.
(Bron)

Daarnaast mogen mensen zelf ook leren denken: standaard een pak zout over je eten strooien zonder zelfs maar te proeven - dan maakt minder of ander zout in de chips niet veel meer uit.
Maar minder zoute maaltijden en maaltijdcomponenten: graag!

1 opmerking:

Anoniem zei

Toen ik dit zo'n 20 jaar geleden voor het eerst las ben ik gewoon gestopt met zelf zout ergens in te doen. Merk je niks van. Maar dat ze het nu als iets nieuws presenteren?