woensdag, april 04, 2007

Witte stof bestaat uit aluminiumoxide

DEN HAAG - Het witte poeder dat woensdag in Spijkenisse neerkwam, bevat onder andere aluminiumoxide. Dat meldde een woordvoerder van Shell woensdag. Deze stof kan bij aanraking en inademing irritaties veroorzaken maar is verder niet gevaarlijk.
Uit onderzoek van de milieudienst DCMR is gebleken dat het poeder voornamelijk uit zand bestaat. Volgens de zegsman van Shell wordt de stof gebruikt als zogenoemde katalisator waarmee bepaalde chemische processen worden versneld.
Doordat woensdagochtend de stroom uitviel, kwamen enkele fabrieken van Shell Nederland Raffinaderij in het industriegebied Vondelingenplaat stil te liggen. De fabrieken werden snel daarna weer opgestart. Of de stof is vrijgekomen bij het stilvallen of het opstarten is volgens de woordvoerder niet bekend.
Shell zal de eventuele kosten vergoeden voor het schoonmaken van de plaatsen in Spijkenisse waar het stof neerkwam, aldus de zegsman. "Wij nemen onze verantwoordelijkheid." Hij noemt het vervelend dat er zoveel onrust is ontstaan doordat in de eerste berichten "iemand het woord kankerverwekkend heeft gebruikt."
De politie meldde dat enkele mensen met geïrriteerde ogen zich bij het Ruwaard van Putten Ziekenhuis hebben gemeld. De hulpdiensten adviseren om, in geval van aanraking met de stof, de huid te wassen. Ook kleding die met de stof in aanraking is geweest, moet worden gewassen en niet worden uitgeklopt.
De hulpdiensten raden auto-eigenaren aan hun auto's die bedekt zijn met een dun laagje van de substantie nog niet schoon te maken. "Het onderzoek van DCMR naar de stof moet eerst definitief zijn afgerond, voordat duidelijk is hoe alles moet worden schoongemaakt."
De hulpdiensten kwamen woensdag pas in actie toen bewoners uit Spijkenisse-Noord alarm sloegen over een hoeveelheid stof die zij op straat en op auto's aantroffen. In eerste instantie repten de politie en brandweer dat het om een giftige substantie zou gaan en gaven het advies ramen en deuren te sluiten. De politie noemde eerdere berichten dat het om een kankerverwekkende stof zou gaan, zeer voorbarig.
(Bron)

Zolang onduidelijk is wat het wèl is, kun je maar beter erg voorzichtig zijn. Het is zo lullig als je eerst zegt dat het geen probleem is, en later blijkt van wel.

Geen opmerkingen: