vrijdag, december 14, 2007

Vakkenvuller maakt internationaal filmdebuut

MARRAKECH - De Nederlandse acteur Achmed Akkabi, die landelijke bekendheid verwierf als vakkenvuller Rachid in de Albert Heijnreclames, speelt in de Franse film Whatever Lola Wants van regisseur Nabil Ayouch.
De film ging deze week in Marokko in voorpremière op het internationale filmfestival van Marrakech.
Whatever Lola Wants is het verhaal van Lola, een Amerikaanse postbode die uit liefde voor een man en het buikdansen naar Egypte gaat. Daar leert zij buikdansen van een gevallen ster, die haar stukje bij beetje laat delen in haar leven. Onderweg komt Lola de nodige cultuurverschillen tegen.
Akkabi (Het Huis Anubis, KunstQuest) speelt Yussef, de beste vriend van Lola, die uit Egypte is weggegaan wegens zijn homoseksualiteit.
Yussef geeft Lola haar eerste buikdansdemonstratie en stimuleert haar om haar dromen te volgen. De scènes van Akkabi leverden tijdens de voorpremière in Marrakech gelach en applaus op.
"Ik heb de regisseur ook regelmatig in lachen horen uitbarsten tijdens de opnamens", zegt de kersverse filmster. "Mensen moeten vaak om mij lachen, zelfs wanneer ik mezelf niet grappig vind."
Zijn personage heeft echter een serieuze kant. "Het is een interessante rol. Yussef is een vrolijke jongen, maar hij draagt een last met zich mee. Hij is weggegaan uit zijn land, omdat hij er zichzelf niet kon zijn."
Voor de Nederlander is Whatever Lola Wants zijn filmdebuut. "Alle verhalen over internationale producties zijn waar", zegt hij. "Acteurs hebben eigen trailers, chauffeurs en een stand-in die het licht test zodat de acteurs hun energie kunnen sparen voor de scène. Toen we in New York scènes opnamen, werden straten afgezet omdat wij daar speelden. De budgetten zijn vele malen groter dan voor Nederlandse producties."
Akkabi's tweede filmrol is ook al opgenomen: in 2008 is hij te zien in de Nederlandse komedie Alibi van Johan Nijenhuis. In Alibi heeft Akkabi een hoofdrol als de leugenachtige Youssef die gaat werken bij een bureau in alibi's, verliefd wordt en op zoek gaat naar zichzelf. Weer Youssef? "Kennelijk heb ik een Youssef-hoofd", zegt de acteur lachend.
Hij is niet bang dat hij alleen komische rollen krijgt. Hij begon als tv-vakkenvuller - ook als 15-jarige in het echte leven - maar krijgt steeds meer serieuze rollen. "Ik heb bijvoorbeeld een gastrol in de advocatenserie Keyzer & De Boer en de meeste van mijn toneelrollen zijn serieus. Mijn vakkenvullersimago slijt vanzelf."
Whatever Lola Wants gaat op 16 april in première in Frankrijk. Het is nog niet bekend of de film ook in Nederland uitkomt. Alibi komt uit op 14 februari.
(Bron)

Geen opmerkingen: