dinsdag, augustus 05, 2008

Utrechtse temperatuur stijgt

UTRECHT - Mensen die om de temperatuur naar Frankrijk willen verhuizen, kunnen hier blijven. De afgelopen twee jaar was de gemiddelde temperatuur in Utrecht vergelijkbaar met die van de Franse stad Lyon.
Dat blijkt uit een recent rapport van het KNMI over klimaatverandering in Nederland. De gemiddelde temperatuur zoals die in De Bilt in 2006 en 2007 werd geregistreerd, was 11,2 graden. Dat is gelijk aan de gemiddelde temperatuur van 1961 tot 1990 in Lyon, de tweede stad van Frankrijk. Terwijl Lyon 900 kilometer zuidelijker ligt dan Utrecht.
De vergelijking gaat overigens niet helemaal op volgens een van de opstellers van het rapport, klimaatonderzoeker Geert Jan van Oldenborgh. "De zomers in Lyon zijn warmer, en de winters kouder. Gemiddeld kom je op dezelfde temperatuur uit."
De hoeveelheid regen die in Lyon valt, is in de zomer ook gelijk aan die van Utrecht, namelijk 80 millimeter. Van Oldenborgh: "Maar de buien zijn daar wel heftiger. Dus regent het hier langer."
De temperatuurstijging is volgens het KNMI geen toeval meer, maar een gevolg van de opwarming van de aarde. De afgelopen jaren waren 1,5 graad warmer dan de jaren ervoor.
Het KNMI stelt ook dat Nederland sinds 1950 ruim twee maal zo snel is opgewarmd als de rest van de wereld. Behalve warmer is Utrecht ook natter geworden. Er valt 18 procent meer regen dan vroeger.
Het KNMI geeft iedere vijf jaar een rapport uit over het klimaat in Nederland.
(Bron)

Geen opmerkingen: