zondag, november 16, 2008

'Greenpeace veroorzaakt schade aan politievaartuig'

ROTTERDAM - Greenpeace heeft zondag bij een blokkadeactie van de Rotterdamse Mississippihaven schade veroorzaakt aan een schip van de zeehavenpolitie. De politie heeft actieschip de Rainbow Warrior in beslaggenomen en de kapitein aangehouden, aldus een woordvoerder van de politie.
De actieschepen Rainbow Warrior en Beluga van Greenpeace blokkeerden zondag de kolenhaven gedurende enkele uren. Ze wilden binnenkomende kolenschepen tegenhouden. De milieuorganisatie protesteerde daarmee tegen de nieuwe kolencentrale van energiegigant E.ON in de haven van Rotterdam.
Volgens de politiewoordvoerder viel er echter niks te blokkeren, "want er was geen kolenschip te bekennen". Toen de Rainbow Warrior de haven wilde binnenvaren, greep de zeehavenpolitie in. Daarbij heeft het Greenpeace-schip volgens de politie schade veroorzaakt aan het politievaartuig.
De politie ging aan boord van de Rainbow Warrior en heeft de kapitein aangehouden. Het schip is weggesleept en in beslag genomen. De Beluga blijft in het kader van de actie nog zo lang mogelijk voor de kolenhaven liggen, aldus Greenpeace.
Volgens Greenpeace trad de havenpolitie ruw op en heeft de Rainbow Warrior aan de grond geduwd. "De politie zegt schade te hebben opgelopen, terwijl dit alleen een gevolg kan zijn van haar eigen optreden. We weten niet waar ze het over hebben. Wij kunnen geen schade veroorzaakt hebben", aldus een woordvoerder aan boord van de Rainbow Warrior.
Het Duitse E.ON heeft plannen voor acht nieuwe kolencentrales in Europa. Het bedrijf steekt volgens Greenpeace slechts een schijntje van de miljardeninvesteringen in schone energie. Zaterdag blokkeerden honderd actievoerders van Greenpeace de bouwplaats van de nieuwe kolencentrale van E.ON op de Maasvlakte. Aan die actie maakte de politie ook een einde.
(Bron)

Geen opmerkingen: