maandag, november 01, 2010

Burgers melden veel criminaliteit niet

DEN HAAG - Veel criminaliteit in Nederland blijft verborgen. Dat komt doordat burgers een groot deel van de delicten niet melden bij opsporingsinstanties. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.
Slachtoffers van criminaliteit melden slechts een derde van de delicten bij de politie. In ruim een kwart van de gevallen doen mensen ook daadwerkelijk aangifte, aldus het CBS.
De belangrijkste reden van slachtoffers om geen aangifte te doen is dat 'het toch niets helpt'.
Redenen om juist wel tot aangifte over te gaan zijn dat de politie dit 'moet weten' en vanwege de verzekering.
Vooral bij geweldsdelicten als bedreigingen en seksuele delicten wordt de politie erbuiten gehouden. Slechts 3 procent van de seksuele delicten leidt tot aangifte; bij bedreigingen is dit 11 procent. Veel slachtoffers vinden het gebeurde niet belangrijk genoeg, zo blijkt.
(Bron)

Het stimuleert ook niet erg als je eerst naar een bureau drie wijken verderop moet, dat alleen van 2 tot 4 open is voor aangiftes, en als je daar een zuchtende agent treft die steunt dat ze niets met de aangifte zullen doen maar dat z/hij vooruit wel het formuliertje in orde wil maken voor je.
Met dat formulier schiet je niets op als je niet bij de verzekering terechtkunt, dus waarom zou je een dagdeel uittrekken voor zo'n aangifte?

Geen opmerkingen: