donderdag, november 04, 2010

China zet EU-landen onder druk om Nobelprijs

OSLO - Het bewind in China zet Europese landen onder druk in de aanloop naar de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede aan dissident Liu Xiaobo, op 10 december in Oslo.
Dat meldde de Amerikaanse krant The New York Times donderdag op basis van gesprekken met westerse diplomaten.
Peking heeft brieven verstuurd naar diverse ambassades in Oslo, de hoofdstad van Noorwegen.
In de brief worden de betreffende landen opgeroepen de uitreikingsceremonie van de Nobelprijs te boycotten en af te zien van de gebruikelijke felicitatieboodschappen aan het adres van de winnaar.
De Chinese machthebbers beschouwen Liu Xiaobo als een crimineel. Het is onduidelijk hoeveel landen China heeft benaderd. Ook is het nog onbekend of er een brief is afgeleverd bij de ambassade van Nederland in Oslo.
De Nederlandse ambassadeur in Oslo wilde geen commentaar geven op de brieven, maar liet wel weten van plan te zijn de Nobelprijsceremonie bij te wonen. Ook zijn Duitse en Deense collega's gaan.
Liu Xiaobo (54) werd vorig jaar tot elf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens 'aanzetten tot staatsondermijning'. Hij was een van de auteurs van het burgerrechtenmanifest Charta 08. In dit document wordt opgeroepen tot grotere vrijheid en een eind aan de politieke dominantie van de Communistische Partij.
Normaal gesproken komen Nobelprijswinnaars hun prijs persoonlijk in Olso in ontvangst nemen. Hoe dat deze keer gaat, is nog onduidelijk.
Het Nobelcomité kan nog niet zeggen wie de prijs namens Liu in ontvangst zal nemen. Wel is duidelijk dat de ceremonie een optreden van een kinderkoor zal omvatten, op verzoek van Liu.
(Bron)

Misschien moet China eens wat Griekse gekken gaan benaderen.

Geen opmerkingen: