donderdag, februari 24, 2011

Baby's gekocht via buitenlandse draagmoeders

HILVERSUM - Sinds een aantal jaren wonen er in Nederland tientallen kinderen die geboren zijn via een buitenlandse draagmoeder.
Daarbij is het sperma gebruikt van de wensvader en eicellen van de wensmoeder. De draagmoeder is dus niet verwant met het kind.
Tot voor kort kwamen de meeste kinderen uit de Verenigde Staten. Maar recent zijn er ook kinderen gekomen uit India en Oekraïne. Dat bleek woensdag uit een reportage van Nieuwsuur. De Nederlandse overheid is tegen commercieel draagmoederschap.
In de uitzending was een advocaat te zien die vertelde ruim twintig keer een stel te hebben bijgestaan die een kind had gekregen via een buitenlandse draagmoeder.
In de VS kost een dergelijk kind tussen de 75.000 en 120.000 euro. In India (12.000) en Oekraïne (25.000) is dat een stuk goedkoper.
Het afgelopen jaar hebben minstens vier Nederlandse echtparen in een Oekraïense kliniek via een draagmoeder een kind gekregen. Volgens de Nederlandse wet is diegene die gebaard heeft juridisch de moeder.
Maar in Oekraïne zijn de wensouders, na enig papierwerk, de juridische ouders en doen dus niets illegaals.
Ook in India kregen de Nederlandse wensouders te horen dat ze hun kind niet mee mochten nemen.
Een rechter in Nederland moest er aan te pas komen om het kind mee te mogen nemen, omdat de Nederlandse consul in India niet de papieren wilde afgeven die nodig zijn om het kind mee te krijgen.
(Bron)

Geen opmerkingen: