maandag, februari 21, 2011

Meer wapens verkocht ondanks crisis

STOCKHOLM - Ondanks de economische crisis hebben de honderd belangrijkste wapenleveranciers in 2009 toch voor ruim 290 miljard euro wapens verkocht. Dat is bijna 11 miljard euro meer dan een jaar eerder, een toename van 8 procent.
Dat stelt het internationale instituut voor vredesonderzoek Sipri in het jaarlijkse rapport over wapenhandel dat maandag is verschenen.
Sinds 2002 vertoont de verkoop van wapens al een stijgende lijn. Sinds dat jaar hebben de honderd belangrijkste bedrijven maar liefst een toename van 59 procent gezien in de verkoop.
Vooral de vraag naar wapens vanuit het Amerikaanse leger is een belangrijke stuwende factor, aldus de in Stockholm gevestigde denktank.
De meeste wapenverkoop heeft nog steeds plaats vanuit de Verenigde Staten. Daar wordt 61,5 procent van alle wapens verkocht door 45 bedrijven (180 miljard euro).
Op de lijst van Sipri staan ook 33 Europese bedrijven. Die verkochten 30 procent van de wapens, ter waarde van een kleine 90 miljard euro. De overige verkoop vindt plaats vanuit Azië en het Midden-Oosten.
Chinese bedrijven zijn niet opgenomen in de top honderd, omdat de gegevens van die bedrijven volgens Sipri niet voldoende en niet accuraat genoeg zijn om te vergelijken met andere bedrijven. Volgens de denktank is een aantal Chinese bedrijven wel groot genoeg voor een plekje op de lijst.
De bedrijven in de top-10 hebben in 2009 iets meer dan de helft (56,9 procent) van alle wapens geleverd. Zij verdienden daarmee ruim 166 miljard euro.
(Bron)

Tis een kwestie van prioriteiten hè. En laat meer mensen verrekken en er komt meer onrust dus heb je meer wapens nodig, heel simpel.

Geen opmerkingen: