zaterdag, maart 12, 2011

Commando's in actie bij staatsomroep Tsjechië

PRAAG - Zwaarbewapende commando's van de militaire politie in Tsjechië hebben grote commotie veroorzaakt met een inval bij de Tsjechische staatsomroep CT.
Gemaskerde militairen doorzochten de nieuwsredactie omdat een verslaggever geheime documenten openbaar zou hebben gemaakt.
Hoofdredacteur Karel Novak had geen goed woord over voor de operatie, die rond 01.00 uur zaterdagmorgen werd afgerond.
''Totaal onacceptabel'', zei Novak, die zaterdag steun kreeg van andere media in Tsjechië.
Minister van Defensie Aleksandr Vondra maakte later bekend dat generaal Vladimir Lozka, de eindverantwoordelijke voor de commando-actie, is geschorst in verband met de gang van zaken.
De doorzoeking werd uitgevoerd door ongeveer tien militairen, die machinegeweren bij zich droegen. Zij namen computers, notitieblokken, visitekaartjes en videomateriaal in beslag, die eigendom zijn van de journalist Karel Rozanek.
Hij berichtte recent over een schandaal binnen het leger, dat in 2007 speelde en dat leidde tot het ontslag van het toenmalige hoofd van de Tsjechische militaire inlichtingendienst, Miroslav Krejcik.
Czech Television heeft inmiddels aangifte gedaan tegen de militaire politie, die in de hiërarchie boven de normale strijdkrachten staat, wegens machtsmisbruik.
Ook eist de omroep een onderzoek naar de openbaar aanklager die akkoord ging met de commando-actie. En CT eist teruggave van alle inbeslaggenomen zaken.
De omroep sprak van een aanval op de onafhankelijke media in Tsjechië en een bedreiging van de bescherming van journalistieke bronnen.
(Bron)

Geen opmerkingen: