zaterdag, maart 12, 2011

Experiment met legale wietteelt in Utrecht

UTRECHT - De gemeente Utrecht gaat wietgebruikers de mogelijkheid geven om binnen gesloten clubs legaal cannabis te kweken. Dat maakte de gemeente donderdag bekend.
Omdat de plannen voor het experiment nog in een vroeg stadium verkeren, is over de concrete uitwerking weinig bekend, aldus een woordvoerster.
De gemeente wil volwassen recreatieve gebruikers de mogelijkheid bieden om in kleinschalige verenigingen op een gereguleerde en gecontroleerde manier wiet te telen.
Het belangrijkste doel daarvan is volgens de voorlichtster het beschermen van de volksgezondheid, door gebruikers invloed te geven op de kwaliteit van de cannabis.
Ander bijkomend voordeel in de ogen van de gemeente is dat de hennepkweek daarmee ook uit de illegaliteit wordt gehaald.
Er zullen zo'n honderd tot honderdvijftig gebruikers bij het experiment worden betrokken, zo verwacht de gemeente. De bedoeling is dat het experiment nog deze collegeperiode van start gaat.
Wethouder Volksgezondheid Victor Everhardt: ''De gemeente wil ruimte voor deze experimenten met het oog op het verminderen van de schade van cannabisgebruik voor de gezondheid. Ook hopen wij hiermee de criminaliteit en overlast rond cannabis te beheersen."
Het college wil ook het beleid veranderen met betrekking tot risicogroepen voor cannabisgebruik, bijvoorbeeld mensen die in behandeling zijn voor schizofrenie. Het doel van dit experiment is het excessief cannabisgebruik om te buigen naar gecontroleerd gebruik, aldus de gemeente.
''Dit heeft plaats onder medisch toezicht of onder toezicht van een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Het cannabisgebruik onder medisch toezicht maakt onderdeel uit van het behandelplan voor deze groep.''
(Bron)

Opstelten is al boos. Maar ik begrijp nog steeds niet dat wiet verkocht en gebruikt mag worden, maar niet geproduceerd. Dan heb je toch boter op je hoofd, als je de regels zo maakt?

Geen opmerkingen: