woensdag, november 29, 2006

Harderwijk in ban van satanklaas

HARDERWIJK - Satanklaas, zo heet het metal feest dat vrijdag 1 december wordt gehouden in Estrado, het poppodium van Harderwijk.
De naam is gekozen met een vette knipoog naar de sinterklaashype die ons land in zijn greep heeft, aldus de stichting Noord Geldersch Metaal, die het feest op poten zet. De ChristenUnie reageert geschokt op dit initiatief. De fractie vindt dat er grenzen zijn aan kunst, in dit geval muziek, die hiermee worden overschreden.
Het alternatieve sinterklaasfeest in culturenpodium Estrado richt zich op 'metalheads' en ruige rockers, die de decembermaand met zijn verplichte familiebezoekjes, overdadige kerstmaaltijden en overvloedige commercie zat zijn. De organisatie belooft een feest 'compleet met eigen satanklaas vergezeld door zijn eigen she-devils en wittepieten'.
De ChristenUnie is geschokt door dit bericht, laat Marcel Companjen namens de fractie Harderwijk-Hierden weten. De fractie heeft al eerder, tijdens een commissievergadering, aangegeven dat er grenzen aan onder andere muziek gesteld dienen te worden.
'Deze grenzen zien dan niet op de muziekvorm (metal), als wel op de inhoud daarvan. Hierbij hebben wij onder meer gesteld dat kunst, en in dit geval muziek, niet aanstootgevend of godslasterlijk mag zijn. Wij menen dat hiervan in dit geval wel degelijk sprake is en betreuren het dan ook ten zeerste dat deze avond onder deze naam in Estrado wordt georganiseerd', aldus Companjen.
De organisatie van het metal feest was de afgelopen dagen niet bereikbaar voor een nadere toelichting of commentaar.
In het persbericht belooft de organisatie dat - ondanks dat satanklaas zijn eigen invulling geeft aan het sinterklaasfeest door middel van het gebruik van 'diverse interessante attributen' - muziek de hoofdmoot vormt. De volgende bands maken hun opwachting in Estrado: Callenish Circle, Sengir, Thronar en Portall, verschillende genres met voor elk wat wils.
Pepernoten worden er niet uitgedeeld in Estrado, waar het overigens al een paar weken stil is geweest. Wel worden er zoals gebruikelijk op feesten van Noord Gelders Metaal, echte Geldersche worsten uitgedeeld en kunnen bezoekers er een flesje echt Noord Geldersch Metaal bier kopen. Voor de liefhebbers ligt er een heus satanklaas T-shirt klaar.
(Bron)

Geen opmerkingen: