woensdag, november 29, 2006

Voorlopig geen kopieerheffing

DEN HAAG - Consumenten hoeven voorlopig geen kopieerheffing te betalen op mp3-spelers en videorecorders met een harde schijf. Dat heeft de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT) woensdag besloten.
De stichting sluit echter niet uit dat de kopieerheffing later alsnog moet worden betaald. Dat hangt af van de Europese invoering van dergelijke maatregelen. In februari zal de stichting zich opnieuw over het onderwerp buigen.
SONT komt hiermee tegemoet aan de eis van minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie, die een Nederlandse kopieerheffing wilde tegenhouden. Volgens Hirsch Ballin moet de Nederlandse sector wachten tot er Europees een besluit over de toeslag is gevallen. De bewindsman had gedreigd in te grijpen als SONT toch met een heffing zou komen.
De voorzitter van de stichting, Henk Vonhoff, is wel voorstander van een kopieerheffing. In de ogen van de brancheorganisaties voor onder meer elektronicaproducenten wilde hij een toeslag van 25 euro per mp3-speler met een capaciteit van meer dan 10 gigabyte doordrukken. De organisaties waren bang dat consumenten naar het buitenland zouden uitwijken als daar geen heffing in rekening zou worden gebracht.
Vonhoff schrijft in een brief aan onder meer de brancheorganisaties dat een "behoedzame benadering" niet betekent dat de apparaten worden uitgesloten van een heffing. "Wel menen wij dat er redenen zijn om althans op dit moment pas op de plaats te maken."
(Bron)

Geen opmerkingen: