dinsdag, november 28, 2006

Schooldirecteur geschorst na ontkenning zedenmisdrijf

WESTERVOORT - De protestants-christelijke basisschool De Klimroos in het Gelderse Westervoort heeft de directeur van de instelling op non-actief gesteld omdat deze zou hebben gelogen over een vroegere veroordeling voor een zedenmisdrijf. Dat liet het bestuur van de basisschool dinsdag weten.
De school kreeg onlangs een anonieme tip over het verleden van de directeur. De man ontkende aanvankelijk, maar maandag bevestigde zijn advocaat de veroordeling wegens een zedenmisdrijf. De man kreeg destijds een werkstraf van 240 uur. Volgens bestuursvoorzitter Harm Wessels is door de eerdere ontkenning van de directeur een onwerkbare situatie ontstaan.
Volgens de bestuursvoorzitter pleegde de directeur het zedenmisdrijf voordat hij als directeur op De Klimroos werd aangenomen. De ouders zijn afgelopen weekeinde over de kwestie ingelicht.
Bij zijn aanstelling legde de directeur een verklaring van goed gedrag over. Het schoolbestuur probeert uit te zoeken hoe de man aan die verklaring komt. "We hebben al contact gehad met de onderwijsinspectie en justitie, maar die konden ons niets vertellen", aldus Wessels, die benadrukt dat de man een goede directeur was.
Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) kondigde onlangs aan alle verklaringen van goed gedrag te onderzoeken die sinds 2004 aan leraren zijn verstrekt. De bewindsman doet dat naar aanleiding van een reportage in het televisieprogramma Netwerk, waarin werd gesteld dat op Nederlandse scholen tenminste vijf leraren les geven die ooit zijn veroordeeld voor ontucht met kinderen.
De verklaringen worden verstrekt door het Centraal Orgaan Verklaring Omtrent Gedrag (Covog) van het ministerie van Justitie. De instantie liet indertijd weten een eigen afweging te maken bij het verstrekken van de verklaringen maar het geen goede zaak te vinden dat mensen met zo'n verleden opnieuw een kans krijgen in onderwijs.
(Bron)

Geen opmerkingen: