dinsdag, januari 26, 2010

'Cijfers politie zijn onbetrouwbaar'

AMSTERDAM - Een nieuw computersysteem van de politie is zo onhandig, dat agenten in sommige korpsen vaak niet de moeite nemen om processen-verbaal in te voeren. Statistieken van de politie, die de basis vormen voor veel politieke besluitvorming, zijn daardoor niet betrouwbaar.
Dat meldt Webwereld dinsdag. Het systeem, de Basisvoorziening Handhaving (BVH), werd afgelopen jaar ingevoerd. Het systeem zou zo omslachtig zijn, dat processen-verbaal, observaties, bekeuringen en andere politiehandelingen vaak niet meer worden geregistreerd.
"In het verleden werd een aanrijding of een bemiddeling makkelijk ingevoerd", zegt Mengs Gerritsen, hoofd communicatie politie IJsselland aan Webwereld. "Tegenwoordig zijn agenten veel sneller geneigd te denken: het is onderling geregeld en het is klaar. Zonder het administratief vast te leggen."
Gerritsen benadrukt dat hij alleen namens zijn eigen korps te kunnen spreken. Of de problematiek in andere regio's ook speelt, kan hij niet zeggen.
Volgens Gerritsen waren de cijfers van zijn korps zo onbetrouwbaar dat hij rond de jaarwisseling geen statistieken heeft gepresenteerd aan de pers. Zo zouden de cijfers een sterke daling laten zien van het aantal aanrijdingen, maar is niet te zeggen of er werkelijk minder ongelukken gebeuren, omdat die lang niet altijd worden vastgelegd. De politiecijfers worden veel gebruikt in wetenschappelijk onderzoek en in politieke besluitvorming.
De politie kampt al sinds vorige week met een computerstoring. Die storing zou los staan van de structurele problemen. De storing heeft geen invloed op de bereibaarheid van hulpdiensten, maar kan wel leiden tot vertragingen bij aangiftes. Aangifte doen via internet is wel mogelijk.
SP-Kamerlid Ronald van Raak heeft inmiddels Kamervragen over de zaak aangekondigd. Hij eist dat het systeem snel wordt aangepast.
Van Raak verzamelde afgelopen zomer al een groot aantal klachten over het systeem, net als de politiebond ACP.
(Bron)

Geen opmerkingen: