maandag, januari 25, 2010

Prehistorische mens kon succesvol amputeren

PARIJS - De prehistorische mens beschikte over genoeg medische kennis om succesvol ledematen te kunnen amputeren. Dit concludeert een team van Franse archeologen na opgravingen ten zuiden van Parijs, meldde de Britse krant The Times maandag.
De wetenschappers ontdekten het graf van een oudere man van wie de linker onderarm ongeveer 6900 jaar geleden chirurgisch werd verwijderd met een scalpel van vuursteen.
Onderzoek heeft aangetoond dat prehistorische 'artsen' de arm met precisie hebben afgezet. Daarna werd de wond behandeld, zonder dat er infectie optrad.
Hiervoor zijn mogelijk geneeskrachtige planten gebruikt, zoals salie. De patiƫnt heeft na de operatie waarschijnlijk nog jaren geleefd.
Tot nu toe was alleen bekend dat de prehistorische mens schedelboringen kon uitvoeren. Daarbij werd een gat in het schedelbot geboord om hoofdpijn of een psychische stoornis te verhelpen.
Recentelijk zijn nog twee vondsten gedaan in Duitsland en Tsjechiƫ die wijzen op prehistorische amputaties.
(Bron)

Mja, als je een mes hebt, en basale anatomische kennis, kom je een heel eind. En dat gedoe van 'ze gebruikten geneeskrachtige planten'- waar denk je dat de meeste van onze medicijnen vandaan komen?
Weer een staaltje 'jeeeee, wij dachten dat wij dat bedacht hadden'?

Geen opmerkingen: