dinsdag, januari 26, 2010

Gemiddelde stem blijkt meest aantrekkelijk

AMSTERDAM – Een stem die overeenkomt met de middelmaat klinkt mensen het meest aantrekkelijk in de oren. Dat hebben Schotse wetenschappers ontdekt.
De onderzoekers van de Universiteit van Glasgow mixten met de computer achtereenvolgens het stemgeluid van twee, vier, acht, zestien en tweeëndertig mensen.
Vervolgens lieten ze zowel de samengestelde stemgeluiden als de originele stemmen horen aan een groep proefpersonen. De deelnemers aan het experiment moesten beoordelen welke stem hen het meeste bevielen.
Uit het experiment bleek dat mensen de samengestelde stemmen over het algemeen prettig vonden klinken dan de originele stemgeluiden. Hoe meer stemmen er waren gemixt, hoe beter de proefpersonen het geluid beoordeelden.
Volgens de wetenschappers suggereert die bevinding dat mensen een stem het aantrekkelijkste vinden als de klankkleur en toonhoogte van het geluid zo dicht mogelijk bij het gemiddelde van de bevolking liggen.
Ook bleek dat mensen een aantrekkelijke stem vaak koppelen aan positieve karaktereigenschappen.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.
“Het is al langer bekend dat seksueel dimorfe kenmerken, zoals een diep geluid van mannelijke stemmen in de smaak vallen bij het andere geslacht, omdat het zou wijzen op een betere vruchtbaarheid”, verklaart hoofdonderzoeker Pascal Belin op nieuwssite Physorg.com. “Maar onze bevindingen wijzen voor het eerst op de effecten van stemaantrekkelijkheid die los staan van het geslacht van de spreker. De luisteraars kenden meer positieve eigenschappen toe aan mensen met een stem die hen aantrekkelijk in de oren klonk”, aldus Belin. “Gladde, regelmatige stemmen wijzen mogelijk op jonge, gezonde sprekers.”
(Bron)

Geen opmerkingen: