donderdag, januari 28, 2010

'Omgang chirurgen met patiënten kan beter'

UTRECHT - Jonge Nederlandse chirurgen opereren net zo goed als hun Canadese collega's, maar kunnen wat de begeleiding van patiënten betreft nog het nodige van hen leren.
Dat blijkt uit onderzoek waarvan het Universitair Medisch Centrum Utrecht de resultaten woensdag heeft gepubliceerd.
De onderzoekers hebben aan de hand van een oefenprogramma de kwaliteiten van twintig net of bijna afgestudeerde chirurgen uit Nederland en Canada vergeleken. Ervaren chirurgen uit beide landen beoordeelden de jonge artsen.
In Nederland maken chirurgen in opleiding fors minder uren dan in Canada. Het is volgens de onderzoekers ''vrij bijzonder'' dat zij toch hetzelfde kennisniveau en dezelfde operatieve vaardigheden bereiken.
De wetenschappers pleiten er wel voor dat tijdens de opleiding meer aandacht wordt besteed aan patiëntmanagement.
Daaronder valt niet alleen de communicatie met patiënten, maar ook het aanvragen van de juiste aanvullende onderzoeken, het stellen van de meest waarschijnlijke diagnose en het vaststellen van het behandeltraject.
Chirurgen kunnen dat onder meer leren door meer uren mee te draaien in de polikliniek, aldus de onderzoekers.
Dat betekent niet dat de wetenschappers ervoor pleiten dat chirurgen in opleiding meer uren gaan maken.
''We gaan in Nederland zeker niet terug naar een 80-urige werkweek.'' De onderzoekers zien meer in een efficiëntere verdeling van de beschikbare opleidingstijd en in het stellen van andere prioriteiten.
Het UMC Utrecht heeft bij het onderzoek samengewerkt met de Universiteit van Toronto. De wetenschappers hebben hun bevindingen deze maand gepubliceerd in het vakblad British Journal of Surgery.
(Bron)

1 opmerking:

Unknown zei

ik moet de eerste nedelrandse arts nog tegenkoomen die met patienten om WIL gaan, ipv alleeen losse onderdelen waar die iets van weet.