vrijdag, juli 18, 2003

Britten hadden lasagne-recept vóór de Italianen

Na een lange dag steekspelen was een middeleeuwse Britse ridder echt toe aan ... een bord lasagne. Mogelijk kreeg hij dat ook, want onderzoekers hebben een recept voor lasagne gevonden dat dateert uit de veertiende eeuw, lang voordat Italiaanse koks de ingeving kregen om lagen pasta af te wisselen met saus en te bedekken met kaas.
Britse onderzoekers waren bezig met de voorbereidingen voor een middeleeuws festival in het kasteel van Berkeley in het zuiden van Engeland toen zij in een kookboek van koning Richard II, The Forme of Cury, stuitten op een recept van 'loseyns': lagen deeg afgewisseld met kaas en 'zoet poeder'. Het grote verschil met de Italiaanse lasagne is dat er geen tomaten inzitten, die werden namelijk pas twee eeuwen later ontdekt in de Nieuwe Wereld. Verder zitten in loseyns kaneel en saffraan, kruiden die de Italianen voor hun pastaschotel niet gebruiken. "We hebben nu een middeleeuwse lasagne gegeten in het kasteel en het was heerlijk, hoewel wel wat aan de zoete en kruidige kant", zei David Crompton, een van de onderzoekers.
De Italianen willen natuurlijk niets weten van de ontdekking die hun hun nationale gerecht weleens zou kunnen afnemen. "Hoe dat oude gerecht ook mag heten, het was niet de lasagne zoals wij die maken", zei een woordvoerder van de Italiaanse ambassade tegen de krant Daily Telegraph.
(Bron)

Geen opmerkingen: