maandag, juli 14, 2003

Meer verzuim door intimidatie op de werkvloer

AMSTERDAM - Intimidatie door chefs en collega's heeft een groter effect op burnout, verzuim en de wens om van baan te veranderen dan intimidatie door klanten. Dat blijkt uit het tweejaarlijkse TNO Arbeidssituatie Survey.
Ongeveer 22 procent van de Nederlandse werkenden werd in 2002 geconfronteerd met intimidatie door klanten, patiënten, leerlingen of passagiers. Van de werkenden werd 13 procent geïntimideerd door chefs en collega's. Zo'n 7 procent maakt melding van fysiek geweld door klanten, en 3 tot 7 procent zegt wel eens seksueel geïntimideerd te zijn.
Mensen die geconfronteerd worden met deze problemen blijken vaker ziek thuis te blijven, emotioneel uitgeput te zijn en van baan te willen wisselen. In veel gevallen zoeken zij ook echt nieuw werk. Uit het onderzoek blijkt dat de impact van de intimidatie groter is wanneer dit voorkomt tussen collega's onderling.
Intimidatie op de werkvloer komt het meest voor in de horeca, ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Ook buschauffeurs, treinconducteurs, politie- en brandweermensen, winkelpersoneel en leraren hebben vaak met 'ongewenst gedrag' te maken.
(Bron)

Geen opmerkingen: