zaterdag, februari 24, 2007

Magnetronmaaltijd vaak niet volwaardig

AMSTERDAM - Een kant-en-klaarmaaltijd voor in de magnetron is vaak geen volwaardig avondeten. De meeste van deze maaltijden bevatten te weinig calorieën. Een aantal maaltijden bevat te weinig groente of vezels of te veel verzadigd vet of zout, concludeert de Consumentenbond vrijdag.
De bond onderzocht 25 stoommaaltijden uit de Hollandse, Italiaanse en oosterse keuken. Naast smaak en etikettering werden de maaltijden beoordeeld op vijf aspecten: groente, ongezond vet, vezels, zout en calorieën. Geen enkele maaltijd scoorde goed op alle vijf punten. Zestien van de 25 maaltijden leveren volgens de bond te weinig energie voor een hoofdmaaltijd. De smaak is over het algemeen wel goed, aldus de consumentenorganisatie.
Maaltijden die wel genoeg energie leveren, zijn pas volwaardig als ze ook voldoende groente en vezels bevatten en niet te veel ongezonde vetten en zout. In de richtlijn goede voeding staat dat in een hoofdmaaltijd niet meer dan twee gram zout mag zitten. Tachtig procent van de onderzochte maaltijden zit boven die norm. De helft van de maaltijden bevat minder dan 150 gram groente.
(Bron)

Da's niet echt nieuws. Het spul is vrijwel altijd krijtzout, en zeker de Oosterse maaltijden zijn vooral vlees en (witte) rijst - nauwelijks groente te bekennen.
In de pastamaaltijden zit meer groente maar die is wel erg gaar, en in de stamppotachtige maaltijden zit redelijk wat groente maar ook die maaltijden zijn erg zout en reuze vet.
Doe mij dan maar een maaltijdsalade met mos ;-)

2 opmerkingen:

Zeppo zei

dan wil ik nu graag een onderzoek waarbij ze niksvermoedende burgers hun bordje avondeten lichten en onderzoeken

wedden dat die gemiddeld ook te zout, te vet en met te weinig groenten en verzels zijn?

Anoniem zei

Welnee! Witte rijst met heel veel vlees en weinig groente, en lekker veel saus :-)