donderdag, februari 22, 2007

Wimbledon gaat prijzengeld eerlijk verdelen

De toernooidirectie van Wimbledon gaat dit jaar voor het eerst evenveel prijzengeld uitbetalen aan mannen en vrouwen.
Dat heeft Tim Phillips, voorzitter van de All England Club, donderdag bekend gemaakt. Het Engelse toernooi volgt hiermee het voorbeeld van de Australian Open en de US Open. Ook daar wordt het prijzengeld al eerlijk verdeeld.
Van de Grand Slam-toernooien hanteert nu alleen Roland Garros nog een andere verdeelsleutel. De winnaars in Parijs krijgen wel hetzelfde bedrag, maar in de rondes voor de finale blijft het prijzengeld voor mannen en vrouwen verschillen.
De organisatie van Wimbledon verklaarde het verschil in prijzengeld tot nu toe altijd door te zeggen dat mannen tot vijf sets moeten spelen, en vrouwen slechts maximaal drie.
Oud-tennisser John McEnroe noemde die redenering belachelijk. "Als mannen en vrouwen op hetzelfde toernooi spelen, moeten ze ook evenveel betaald worden", zei hij in de Britse media. "Wimbledon moet een voorbeeld stellen", vindt McEnroe. "Volgens mij is er tot nog toe geen enkele sport, laat staan geen enkel beroep, waarin vrouwen hetzelfde betaald kunnen worden als mannen."
Regerend Wimbledon-kampioene Amélie Mauresmo noemde het besluit 'een overwinning voor vrouwen in het algemeen'. "Ik heb altijd gezegd dat het een kwestie van tijd was en dat blijkt nu. Ze hebben de juiste beslissing genomen en ze konden niet anders dan deze keuze maken omwille van gelijkheid tussen mannen en vrouwen", aldus Mauresmo.
Larry Scott, directeur van de WTA-tour, noemde de beslissing 'een katalysator voor verandering'. "Ik ben erg hoopvol dat de beslissing van Wimbledon meehelpt om Roland Garros ervan te overtuigen dat de tijd rijp is om het juiste te doen voor de tennissport, vrouwen over de wereld en hun toernooi", zei Scott.
(Bron)

Geen opmerkingen: