maandag, februari 19, 2007

Massale fraude onder pensionados

AMSTELVEEN (ANP) - Nederlandse AOW'ers die aan de Spaanse costas wonen, frauderen op grote schaal met hun uitkering. Dat is maandag gebleken uit twee steekproeven die de Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft uitgevoerd.
De instantie trof bij een kwart van de AOW'ers onregelmatigheden aan. Als reactie heeft de SVB een permanente controleur in Spanje aangesteld.
In Spanje wonen ongeveer 30.000 mensen die een Nederlandse AOW-uitkering ontvangen. Van hen is 40 procent Nederlander, de rest zijn Spanjaarden die enkele jaren in Nederland hebben gewoond en hier pensioen hebben opgebouwd. De onderzoeken in Spanje vonden in 2002 en 2003 plaats. De instantie heeft de AOW'ers met een Spaanse nationaliteit niet onderzocht.
Volgens Maarten van Zeben, hoofd controleteam buitenland bij de SVB, valt een klein deel van de ontdekte onregelmatigheden niet te verwijten vanwege onwetendheid bij de AOW'er. "Maar wat opvalt, zijn de mensen die willens en wetens verkeerde gegevens doorgeven", zegt hij.
Van Zeben noemt het voorbeeld van een echtpaar dat in Nederland was gaan scheiden, om vervolgens in Spanje per persoon de hogere AOW-uitkering voor alleenstaanden te ontvangen. Bij de meeste gevallen van fraude proberen stellen op deze manier meer geld te krijgen.
(Bron)

Die ouderen van tegenwoordig toch...

Geen opmerkingen: