donderdag, december 23, 2010

Asielzoeker opgepakt bij aangifte geboorte

WINTERSWIJK - Een 27-jarige asielzoeker uit Azerbeidzjan is opgepakt toen hij in het gemeentehuis van Winterswijk aangifte kwam doen van de geboorte van zijn eerste kind.
Hij is aangehouden omdat hij geen Burger Service Nummer kon overleggen.
De asielzoeker, die samen met zijn vrouw negen jaar in Nederland verblijft, is overgebracht naar Kamp Zeist. Het voorval speelde zich maandag af en is donderdag naar buiten gebracht door Jan Oberink, die zich over het gezin ontfermt.
''Mijn vrouw heeft hem bij de geboorteaangifte begeleid. Het voelde niet goed toen de ambtenaar vroeg naar zijn BSN. Tien minuten later stond de politie binnen en werd hij afgevoerd'', aldus Oberink donderdag.
Het paar beschikt dankzij betrokken mensen over een eigen woonruimte in Aalten. De bevalling van het zoontje had plaats in het Winterswijkse Beatrix Ziekenhuis.
Om die reden werd de geboorteaangifte niet in de gemeente Aalten geregeld. Volgens Oberink kwam het paar enkele maanden te laat naar Nederland om gebruik te kunnen maken van de generaalpardonregeling voor asielzoekers die vóór 1 april 2001 in Nederland waren.
Het jonge gezin is volgens volgens Oberink nog niet uitgeprocedeerd. De afwijzing van een asielaanvraag kan meerdere malen worden aangevochten.
Het is onduidelijk wat er nu gaat gebeuren. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken liet donderdag in een reactie weten dat de asielzoeker in november 2009 was uitgeprocedeerd en dus illegaal in Nederland is.
''De man heeft wel een aanvraag ingediend voor een gewone verblijfsvergunning om hier te mogen werken of te studeren. Die aanvraag dient echter in het land van herkomst te worden aangevraagd. Pas na een positief besluit mag de aanvrager naar Nederland komen.''
De zegsman zegt dat op humanitaire gronden de vrouw en baby met rust worden gelaten.
(Bron)

Als we die ene hufter naar Turkije kunnen laten ontsnappen, dan kunnen we dit gezin ook wel met rust laten.
Update: inmiddels is de man vrijgelaten.

Geen opmerkingen: