zondag, december 19, 2010

Maansverduistering moeilijk waar te nemen

GRONINGEN - Komende dinsdag is er opnieuw een maansverduistering waar te nemen. Deze keer valt het natuurverschijnsel samen met het begin van de astronomische winter. De laatste keer was dat op 21 december 1638.
Het is volgens sterrenkundige Theo Jurriens van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) nog maar de vraag of de maansverduistering in Nederland goed te zien is.
''Helaas zijn we in Nederland op de verkeerde plek om het verschijnsel goed te zien. De zogenoemde totaliteit begint om 08.41 uur. De maan raakt dan de horizon en gaat vervolgens onder. Het is dus zaak dat je vrij uitzicht hebt en niet te veel licht om je heen’’, aldus Jurriens.
In Groningen begint de gedeeltelijke verduistering om 07.33 uur. De maan staat dan laag boven de noordwestelijke horizon. ''Gezien het weer wordt het niet eenvoudig om de verduistering waar te nemen. Desalniettemin is het een mooie uitdaging om het te gaan proberen’’, zegt Jurriens.
De volgende keer dat een maansverduistering samenvalt met het begin van de astronomische winter is 21 december 2094. ‘Gewone’ maansverduisteringen zijn er weer op 15 juni en 10 december 2011. Op 4 januari is een gedeeltelijke zonsverduistering te zien.
(Bron)

Geen opmerkingen: