dinsdag, december 21, 2010

Ruimtelaser spiedt naar spechten

AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers hebben een methode ontwikkeld om vanuit de ruimte leefgebieden van de Noord-Amerikaanse zwarte specht te kunnen opsporen.
Het onderzoeksteam van Idaho University kan met een satelliet-gedragen laser voor een bos in de Amerikaanse staat voorspellen waar de specht leeft, zo schrijft BBC News. Door de nieuwe methode hoeft het team minder onderzoek in het bos te doen.
Het apparaat onderscheidt geen individuele beesten of bomen, maar kan wel de specifieke eigenschappen een bosgebied in kaart brengen, zoals de bomendichtheid.
Zo is met de laser bijvoorbeeld de diameter van de stammen te bepalen. Bij een grote diameter hoort een hoge boom: de locatie waar spechten graag zitten.
De wetenschappers presenteerden hun eerste bevindingen bij de Amerikan Geophysical Union Fall Meeting in San Francisco, de grootste jaarlijkse bijeenkomst voor aardwetenschappers.
Spechten zijn goede indicators voor de vogeldiversiteit binnen een bos. In de holtes die ze met snavel in de boomstam pikken, maken ze bovendien weer plaats voor andere diersoorten.
Wetenschappers verwachten dat ze met behulp van andere vegetatie-eigenschappen ook kunnen inschatten hoe het is gesteld met de variatie in zangvogels, reptielen en bepaalde zoogdieren in het bos.
(Bron)

Geen opmerkingen: