zondag, november 16, 2003

Dertien doden door ongeluk op Brits passagiersschip

SAINT NAZAIRE - Een ongeluk op het in aanbouw zijnde grootste passagiersschip ter wereld, de Britse Queen Mary II, heeft zaterdagmiddag minstens twaalf mensen het leven gekost. Er zijn 32 gewonden, van wie er tien slecht aan toe zijn. Dit hebben de autoriteiten van het West-Franse Saint-Nazaire, waar het schip bij een werf ligt, meegedeeld.
De doden vielen toen een loopbrug instortte. De mensen die zich op de loopbrug bevonden vielen 10 meter naar beneden tussen wal en schip. Onder de slachtoffers zijn familieleden van werknemers van de werf, onder wie ook kinderen.
Het ongeluk gebeurde tijdens een bezoek van een groep van ongeveer dertig mensen aan de werf waar de laatste hand wordt gelegd aan het cruiseschip Chantiers de'Atlantique. Over de identiteit en de nationaliteit van de slachtoffers is nog niets bekend.
De Queen Mary II, die medio december afgeleverd moet worden, koos op 24 september voor het eerst het ruime sop voor een proefvaart waarbij de motoren van 154.000 pk en de manoeuvreerbaarheid getest werden. Het schip is 345 meter lang en 74 meter hoog. De Britse rederij Cunard betaalt ongeveer 800 miljoen dollar voor de QM II.
De eerste commerciële reis van de QM II staat gepland voor januari 2004. Het gaat om een oversteek van de Atlantische Oceaan, van het Britse Southampton naar Fort Lauderdale in de Amerikaanse staat Florida.
De QM II biedt ruimte aan 2600 passagiers en 1250 bemanningsleden. Het schip heeft een schouwburg met duizend zitplaatsen, vijf zwembaden en een balzaal. Er zijn 2000 badkamers en 3000 telefoontoestellen beschikbaar. Bij de bouw is 25.000 vierkante meter vloerbedekking gebruikt.
(Bron)

Geen opmerkingen: