donderdag, november 20, 2003

Istanbul opnieuw doelwit terreuraanslagen

ANKARA - Het aantal mensen dat door de twee aanslagen in Istanbul is omgekomen, is opgelopen tot zeker 25. Zeker 390 mensen raakten gewond. Dat heeft het Turkse persbureau Anatolia donderdag bericht. Het persbureau baseert zich op functionarissen van het departement van Volksgezondheid van de stad.
Het Britse consulaat en de Britse bank HSBC waren het doelwit van de aanslagen die zijn opgeëist door al-Qaeda. Een woordvoerder van HSBC in Londen zei dat zich onder de slachtoffers ook een aantal stafleden van de bank bevinden. Hij zei dat twee gebouwen van HSBC zijn getroffen.
De eerste explosie vond plaats bij HSBC en werd direct gevolgd door ontploffingen bij het Britse consulaat in de Europese wijk Beyoglu en een ontploffing bij een populair winkelcentrum aan de Aziatische kant van de Bosporus. De Amerikaanse zender Fox meldt dat de explosies zouden zijn veroorzaakt door autobommen.
Het consulaat ligt middenin een drukke uitgaanswijk, waar dagelijks duizenden mensen langskomen, meldde een getuige op CNN. Bij de explosie daar zouden ook veel auto's zijn beschadigd. Volgens een woordvoerder van de Britse ambassade in Ankara is de situatie "tamelijk ernstig".
De explosie heeft een deel van het gebouw verwoest, aldus een AFP-correspondent ter plaatse. Een deel van het gebouw naast de hoofdingang is volledig ingestort. Overal ligt puin. Op straat zijn ook bloedsporen te zien.
Het winkelcentrum aan de Aziatische kant van de stad zou door een autobom zijn getroffen, meldde het Turkse persbureau Anadolu. Televisiebeelden tonen zwaarbeschadigde gebouwen en puin op de straten. Mensen die op straat lopen zijn met bloed besmeurd en hebben puin op hun kleren.
Een van de explosies in Istanbul was redelijk dicht bij het consulaat-generaal van Nederland in de Turkse metropool. Dat zei P. Bekkers van de Nederlandse ambassade in Ankara donderdag. Bekkers geeft aan dat er al behoorlijke veiligheidsmaatregelen bij het consulaat-generaal van kracht waren. Die zijn na de twee aanslagen zaterdag op synagogen in Istanbul nog eens aangescherpt.
Twee zelfmoordaanslagen met een autobom bij twee synagogen kostten zaterdag 25 levens en verwondden meer dan driehonderd mensen. Al-Qaeda heeft de verantwoordelijkheid voor die aanslagen opgeëist. Istanbul is de grootste stad van Turkije.
(Bron en video)

Geen opmerkingen: