dinsdag, november 18, 2003

Eindhoven wil extreemrechtse krakers kwijt

EINDHOVEN - Burgemeester A. Sakkers van Eindhoven wil af van een groep extreemrechtse krakers in de Constant Rebecquekazerne in zijn gemeente. Daarvoor heeft hij de hulp nodig van politiek Den Haag. Dat bleek maandag tijdens een vergadering van een gemeenteraadscommissie over het omstreden extreemrechtse concert in de gekraakte kazerne op 8 november.
Sakkers verklaarde tegenover de commissie dat hij het concert in eerste instantie wilde verbieden, maar dat bleek juridisch niet mogelijk. Dat komt onder meer omdat de kazerne eigendom is van het ministerie van Defensie. Het leger heeft de krakers ongemoeid gelaten sinds ze de kazerne betrokken in december 2000.
Volgens de wet kunnen de krakers er alleen worden uitgezet wanneer de eigenaar van het pand een gerechtelijk bevel daartoe heeft. Sakkers gaat daarom binnenkort met het leger om tafel om te kijken of de kazerne een andere bestemming kan krijgen. Alleen dan moeten de krakers vertrekken.
Sakkers kreeg veel kritiek op zijn beslissing om alleen een noodverordening klaar te leggen mocht het concert de extreemrechtse bands Rassenhass en Oidoxie uit de hand lopen. Onder meer het CDA, D66 en de VVD hebben in de Tweede Kamer vragen gesteld aan de verantwoordelijke minister.
Dat het concert door kon gaan was voor veel mensen pijnlijk. Het optreden vond plaats op de avond voor de 65e herdenking van de Kristallnacht in 1938 in Duitsland.
Na de commssievergadering is er maandag een stille tocht gehouden door ruim veertig mensen, onder wie de burgemeester. De deelnemers legden bloemen bij het Hornemann-monument. Dat monument is opgericht voor de joodse broertjes Hornemann. De broers werden in 1944 op jonge leeftijd opgehangen nadat ze door de nazi's waren gebruikt voor medische experimenten.
(Bron)

Geen opmerkingen: