dinsdag, december 06, 2005

Draadloos internet en tv in de trein

AMSTERDAM - Treinreizigers kunnen in één trein in Nederland vanaf dinsdag televisiekijken en gebruikmaken van draadloos internet. Het gaat om een proef van de Nederlandse Spoorwegen, KPN en RTL Nederland, die tot april 2006 loopt. Op de televisieschermen zijn actuele reisinformatie en nieuws te lezen, die gedurende de dag worden ververst.
De trein rijdt op het traject tussen Haarlem en Maastricht, vertelt woordvoerder Martijn den Dekker van de NS. Op de schermen is informatie te lezen over aankomsttijden, overstapmogelijkheden en vertragingen. Deze reisinformatie wordt continu ververst, zegt Den Dekker.
Daarnaast wordt de reizigers sport-, entertainment- en algemeen nieuws van RTL voorgeschoteld. Dit nieuws wordt allereerst drie keer per dag ververst. Later moet dit vijf keer per dag worden, zegt de woordvoerder. De items zijn tijdens de proef te zien zonder geluid. De NS onderzoekt of het mogelijk is items met geluid uit te zenden waar niet-geïnteresseerde reizigers geen last van ondervinden, zegt Den Dekker.
Getest wordt of het mogelijk is via draadloos internet in een rijdende trein voortdurend een goede verbinding te behouden. Daarom hoeft de gebruiker niet te betalen voor gebruik van het internet, zegt Den Dekker. Als de proef succesvol is, worden de televisieschermen en het draadloos internet in meer treinen in Nederland ingevoerd. Dan moeten reizigers wel betalen voor gebruik van het internet, zegt Den Dekker.
De NS doet de proef met tv-schermen omdat de organisatie merkt dat reizigers behoefte hebben aan actuele reisinformatie in de trein. "Daarnaast willen wij met nieuws de treinreis nog leuker maken." Verder zie je regelmatig treinreizigers met behulp van een laptop nog even wat werk verzetten, zegt Den Dekker. "Toegang tot internet maakt dat alleen maar makkelijker."
(Bron)

Het totale programme duurt een kwartier. Stel dat je van Haarlem naar Maastricht reist, compleet met vertraging, hoeveel keer zie je dat riedeltje dan?
Ze noemen het entertrainment - hoe lang zouden ze daarover gebrainstormd hebben?
En: stel dat dit in alle treinen komt, dan kun je reizigers _in_ die trein niet meer wijsmaken dat de trein zomaar stilstaat, zoals toen met die twee 'terroristen' die alleen maar wilden bidden.

Geen opmerkingen: