woensdag, december 07, 2005

'Geen wreedheden meer tegen gevangenen'

KIEV - Amerikaanse functionarissen mogen gedetineerden niet langer wreed behandelen om informatie los te krijgen, ook niet in het buitenland. Minister Condoleezza Rice van Buitenlandse Zaken maakte de wijziging van het verhoorbeleid bekend tijdens een bezoek aan Oekraïne.
Volgens haar is het Amerikaans beleid dat de verplichtingen van de Conventie tegen Martelen (CAT) ook gelden voor "al het Amerikaanse personeel, waar ze ook mogen zijn, of ze nu in de Verenigde Staten zijn of buiten de Verenigde Staten". De CAT verbiedt inhumane, wrede en vernederende behandelingen.
De uitspraak houdt een wijziging van het Amerikaanse beleid in, aldus Amerikaanse zegslieden. Hij volgt na zware druk uit Europa en het Amerikaanse Congres. Voorheen stelde de regering van president Bush steeds dat de conventie alleen van kracht was op Amerikaans grondgebied.
Mensenrechtenorganisaties beweren dat de Verenigde Staten die maas in de conventie hebben gebruikt om gevangenen te mishandelen op plaatsen zoals Afghanistan en Guantanamo Bay. Ook zou de Amerikaanse geheime dienst CIA-verhoorcentra hebben gehad op geheime locaties in Europese landen.
De Poolse president Aleksander Kwasniewski ontkende woensdag berichten in de Amerikaanse media dat Polen een geheime CIA-gevangenis zou huisvesten waar leiders van het terreurnetwerk Al Qaida zouden worden vastgehouden. Er is nooit zo'n gevangenis geweest en zij zal er ook nooit komen, zei hij tegen Radio Zet.
In Europa is verder veel opschudding ontstaan over beschuldigingen dat de CIA Europese luchthavens gebruikte tijdens transporten van islamitische militanten naar geheime detentiefaciliteiten of landen waar ze gemarteld kunnen worden. De kwestie overschaduwt het bezoek van Rice aan Europa volledig.
De aankondiging van Rice in Kiev is een overwinning voor de invloedrijke Amerikaanse senator John McCain. Die voormalige krijgsgevangene in Noord-Vietnam en partijgenoot van Bush voerde zware druk op het Witte Huis uit om de politiek te wijzigen. Het Congres steunde een wetsvoorstel van McCain om martelen in alle gevallen te verbieden.
(Bron)

Geen opmerkingen: