vrijdag, december 09, 2005

Maatregelen wegens vrijkomen staatsgeheimen

RIJSWIJK - Het hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), S. van Hulst, neemt maatregelen tegen een medewerker die vermoedelijk betrokken is geweest bij het op straat raken van AIVD-diskettes met staatsgeheime informatie. De diskettes kwamen bij misdaadverslaggever Peter R. de Vries terecht, die er zondag in zijn uitzending aandacht aan besteedt.
Zowel het ministerie van Binnenlandse Zaken als de Rijksrecherche onderzoekt hoe de diskettes bij De Vries zijn terechtgekomen. Eerder begon het politiekorps Rotterdam-Rijnmond een onderzoek naar de gang van zaken. Het korps droeg de onderzoeksresultaten donderdag over aan de Rijksrecherche. Minister Remkes van Binnenlandse Zaken vindt het "buitengewoon ernstig" dat de diskettes op straat zijn beland. Hij kondigde de maatregelen tegen de AIVD-medewerker donderdag aan in een brief naar de Tweede Kamer.
Volgens De Vries zijn de schijfjes gevonden in een auto van een medewerker van de Regionale Inlichtingen Dienst, die aangestuurd wordt door de AIVD. De medewerker verkocht zijn auto met de diskettes er nog in. De nieuwe eigenaar leverde de diskettes af bij De Vries.
Op de schijfjes staan onder meer rapportages over het seksleven van Pim Fortuyn en informatie over partijgenoten van Fortuyn. De AIVD eist de diskettes terug en heeft De Vries ook gesommeerd niets ervan te openbaren in zijn televisieprogramma.
Korpsbeheerder en burgemeester Opstelten van Rotterdam zei donderdag niets te weten over de inhoud van de diskettes. Wel stelde hij dat uit onderzoek moet blijken wie verantwoordelijk is voor het naar buitenkomen van de informatie.
Na het onderzoek moet volgens Opstelten gekeken worden of de verantwoordelijke strafrechterlijk vervolgd moet worden of voor de tuchtrechter moet verschijnen. Overigens liet Opstelten ook weten dat eerder al bekend was dat Fortuyn en zijn partijgenoten door de AIVD onderzocht werden.
Remkes vindt het terecht dat de AIVD tegen De Vries heeft gezegd dat hij de informatie niet in zijn televisieprogramma mag gebruiken. De bewindsman wilde nog niet zeggen of hij eventueel naar de rechter stapt om te proberen te voorkomen dat De Vries het gevoelige materiaal uitzendt.
Volgens Remkes heeft De Vries daarin zelf een belangrijke verantwoordelijkheid. "Ik zal met grote belangstelling naar de uitzending kijken", zei de minister. Hij benadrukte verder dat het om redenen van staatsveiligheid vaker gebeurt dat de AIVD de achtergronden en integriteit van politici onderzoekt.
De AIVD heeft tot nu toe nog geen aangifte van het voorval gedaan, liet een zegsman verder weten. Of dat nog gaat gebeuren, weet hij niet.
Uit een enquête van opiniepeiler Maurice de Hond donderdag blijkt dat de helft van alle Nederlanders vindt dat er redenen kunnen zijn voor de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) om politici als Pim Fortuyn intensief te volgen. 38 Procent vindt van niet.
De helft van de ondervraagden is van mening dat De Vries de informatie wel bekend mag maken. 41 Procent vindt van niet. 60 Procent van de Nederlanders denkt dat de diskettes bewust naar de misdaadverslaggever zijn gelekt.
(Bron)

Gisteren verloren twee rechercheurs in Zutphen een dossier met "zéér persoonlijke" gegevens omtrent een man die al een maand vermist wordt. Ze hadden dat even op het dak van de auto gelegd en waren weggereden zonder het in te laden - maar ze vonden het terug langs de kant van de weg.

Geen opmerkingen: