vrijdag, december 09, 2005

Oranje wacht zware opgave

LEIPZIG - Het Nederlands elftal stuit komende zomer in de groepsfase van het WK in Duitsland op Argentinië, Ivoorkust en Servië en Montenegro. Oranje start in groep C op 11 juni in Leipzig met een wedstrijd tegen Servië en Montenegro.
De loting wees ook uit dat Nederland in de eerste wedstrijd, op 11 juni in Leipzig, tegen Servië en Montenegro speelt. Daarna volgt op 16 juni het duel tegen Ivoorkust in Stuttgart. Oranje sluit op 21 juni in Frankfurt af tegen Argentinië.
De wedstrijd tegen Ivoorkust kan een pikant sausje krijgen als Salomon Kalou een Nederlands paspoort krijgt. Hij zou dan kunnen uitkomen tegen zijn broer Bonaventura die voor het Afrikaanse land voetbalt.
Australië van Guus Hiddink lootte zwaar en krijgt in de groepsfase te maken met wereldkampioen Brazilië. Daarnaast speelt het tegen Kroatië en Japan. Dick Advocaat krijgt met Zuid-Korea te maken met Frankrijk, Zwitserland en Togo. Leo Beenhakker, die zich met Trinidad en Tobago verrassend voor de eindronde kwalificeerde, wordt geconfronteerd met Engeland, Paraguay en Zweden.
Na een miljoenenverslindende show weten de 32 deelnemers aan het wereldkampioenschap voetbal van 2006 in Duitsland waar ze volgend jaar aan toe zijn. In de enorme, volledig opgetuigde Messe van Leipzig werd vrijdagavond op indrukwekkende wijze geloot voor het WK.
Het lotingsspektakel werd in 150 landen door naar schatting een half miljard mensen bekeken. Zij zagen een show die bol stond van de verwijzingen naar vriendschap en de liefde voor het voetbal. Duitsland organiseert het kampioenschap en voert als leus 'Die Welt zu Gast bei Freunden', en die boodschap - de wereld te gast bij vrienden - stond centraal in de show.
Duitsland wil met het WK graag een goede beurt maken en doet er alles aan het land op een positieve, vriendelijke en vrolijke manier te presenteren. Het organisatiecomité bedacht een show die anderhalf uur duurde en waarin tal van hoogwaardigheidsbekleders een rol hadden. Natuurlijk stond Franz Beckenbauer, als voorzitter van de organisatie, centraal. Ook de belangrijkste politici van Duitsland waren in de Leipziger Messe aanwezig om de loting te bekijken.
Het duurde bijna zeventig minuten voordat de loting aan bod kwam. Voor die tijd werden filmpjes vertoond, waren er muziekshows en verzorgde de Nederlandse illusionist Hans Klok een optreden dat met luid applaus werd beloond. Tussen al die optredens door waren er terugblikken op de in het verleden gespeelde wereldkampioenschappen.
Voor Nederland stond meer op het spel dan alleen het speelschema, de mogelijke speelsteden en tegenstanders van het Nederlands elftal. Het oranjegehalte in Leipzig was met de bondscoaches Dick Advocaat (Zuid-Korea), Leo Beenhakker (Trinidad en Tobago) en Guus Hiddink (Australië), naast Marco van Basten, bijzonder hoog. In Duitsland wordt af en toe al gekscherend gesproken van een Oranje-WK.
Bovendien leeft het Nederlandse voetbal enorm in Duitsland. Bondspresident Köhler sprak in zijn korte toespraak zelfs de wens uit dat de openingswedstrijd van het WK, op 9 juni in München, zou gaan tussen Duitsland en het Nederlands elftal. Een loting die mogelijk was omdat Nederland geen groepshoofd was. Zover kwam het niet. Het gastland speelt in de eerste ronde tegen buurland Polen en Ecuador. In de openingswedstrijd treffen de Duitsers Costa Rica.
(Bron)

Geen opmerkingen: