dinsdag, januari 29, 2008

Eureka-moment komt na ontspanning

Britse wetenschappers hebben ontdekt dat geconcentreerde aandacht averechts werkt als iemand vastloopt op een probleem. Na onderzoek concludeerden zij dat voor een 'eureka-moment' ontspannen hersenen nodig zijn.
De onderzoekers maten de hersenactiviteit van proefpersonen terwijl die nadachten over een probleem.
Op het moment dat de persoon vastzat, zagen de onderzoekers in het brein veel zogenaamde gamma-activiteit: een ritmisch patroon van hersenactiviteit waarvan we uit eerder onderzoek weten dat het vooral optreedt bij selectieve aandacht.
Deze gammaritmes zaten bij de worstelende proefpersonen voornamelijk in het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het integreren van zintuiglijke informatie.
Vervolgens kregen de proefpersonen een hint. Op deze manier probeerden de onderzoekers een ‘eureka-moment’ uit te lokken. De wetenschappers deden echter een onverwachte ontdekking: hoe sterker de gamma-activiteit, hoe minder de hint hielp bij het oplossen van het probleem.
Ergens heel geconcentreerd over nadenken werkte averechts. De onderzoekers denken dat dit komt omdat het brein als het ware vast komt te zitten, waardoor frisse ideeën en creatieve invallen geen kans meer krijgen.
Door te ontspannen en met een 'open mind' naar een vraagstuk te kijken krijgen zogenaamde alfagolven de overhand. Die hersenritmes helpen om op een andere manier na te denken. Op die manier stappen de hersenen makkelijker over een blokkade heen waardoor een 'aha-moment' dichterbij komt.
(Bron)

Geen opmerkingen: