dinsdag, januari 29, 2008

Sommige griepvarianten resistent voor medicijn

STOCKHOLM - Sommige varianten van het griepvirus influenza A (H1N1) dat deze winter in Europa circuleert, zijn resistent voor het antivirale middel Tamiflu. Dat heeft het Europees centrum voor ziektepreventie ECDC bekendgemaakt.
In november en december isoleerden onderzoekers 148 varianten van het griepvirus in tien Europese landen. Daarvan bleken er negentien resistent voor Tamiflu. De meeste resistente monsters circuleerden in Noorwegen.
Op dit moment is het nog niet duidelijk hoe groot het aandeel resistente virussen in Europa is. Volgens het ECDC zou dit aanzienlijk zijn, maar niet zo groot als in Noorwegen.
Volgens viroloog Ab Osterhaus is de resistente variant tot nu toe niet in Nederland aangetroffen. Osterhaus doet samen met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoek naar eventuele resistentie van het virus in Nederland.
Osterhaus noemt de resistentie van het griepvirus tegen Tamiflu een vervelende zaak. "Het kan in crisissituaties, bijvoorbeeld bij een pandemie, heel vervelend zijn. Vooral bij ouderen en mensen die niet gevaccineerd zijn tegen de griep en een virusremmer nodig hebben." Een ander middel, Relenza, werkt overigens wel tegen de resistente variant, maar daar is op dit moment minder voorraad van.
Mensen die besmet zijn met een resistente vorm van influenza A worden overigens niet zieker dan mensen die besmet zijn met een niet-resistente variant.
(Bron)


Griepepidemie nog niet in Nederland

Europa wordt geveld door een griepepidemie, maar in Nederland is daar voorlopig nog geen sprake van. Vermoedelijk is eerst noord-Europa aan de beurt.
Dat meldt de European Influenza Surveillence Scheme. Inmiddels is in dertien Europese landen sprake van een griepepidemie. Dit is het geval als twee weken achter elkaar 52 op de honderdduizend mensen last hebben van griep.
In Nederland hebben zich meer mensen met griep gemeld dan gewoonlijk in deze periode, maar van een epidemie kun je volgens het NIVEL nog niet spreken. De meeste griepgevallen zijn in Frankrijk, Bulgarije, Italiƫ en Spanje gemeten.
Elk jaar gaan er in een griepepidemie duizenden Europeanen dood. Vooral oudere mensen en mensen met een slechte weerstand of een ziekte zijn gevoelig voor het influenzavirus.
(Bron)

Geen opmerkingen: